DruštvoVesti

DUNP: Komemoracija povodom smrti prof. dr Ćemala Dolićanina

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u prisustvu članova porodice, prijatelja, nastavnika, saradnika i studenata, održana je komemoracija povodom smrti dr Ćemala Dolićanina, profesora emeritusa i prvog rektora ove visokoobrazovne institucije, koji je na njenom čelu bio od osnivanja do 2012. godine. Njegovo ime neraskidivo je vezano za osnivanje i  intenzivan razvoj Državnog univerziteta i za oblast visokog obrazovanja Republike Srbije.

Da odaju poštovanje čoveku koji je život posvetio visokom školstvu došli su prof. dr Marijana Dukić Mijatović i Ivica Radović, državni sekretari u Ministarstvu prosvete, dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra,  predstavnici  Vlade Srbije, akademici SANU,  sadašnji i bivši rektori, dekani, njegovi saradnici, brojni prijatelji…

Na početku komemorativnog skupa, koji je otvorio prof. dr Teodor Atanacković, akademik SANU, minutom ćutanja prisutni su odali  poštu  nedavno preminulom Ćemalu Dolićaninu. Ukazujući na veliki značaj koji je on imao za Državni univerzitet, grad Novi Pazar i visoko školstvo Srbije, prof. Atanacković je predložio da jedna ulica u ovom gradu dobije ime po  profesoru Dolićaninu.

O životu i delu prof. dr Ćemala Dolićanina govorio je prof. dr Rade Doroslovački, član Saveta Državnog univerziteta, iz redova Vlade Srbije.

U ime SANU govorio je akademik prof. dr Stevan Pilipović. On je istakao značaj naučnog rada prof. Ćemala Dolićanina i višedecenijsko prijateljstvo s njim. Konferenciju univerziteta Srbije na komemoraciji je predstavljao prof. dr Nenad Filipović, rektor Univeziteta u Kragujevcu.

U ime Udruženja profesora emeritusa državnih univerziteta Republike Srbije,  obratio se prof. dr Branko Kovačević, koji je naglasio da je prof. Dolićanin bio prosvetitelj u pravom smislu te reči.

I prof. dr Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Vlade Srbije, Marija Filipović Ožegović, rukovodilac Fondacije TEMPUS, prof. dr Aleksandar Ćirić i prof. dr Dušica Pavlović, govorili su o prof. Dolićaninu, kao vizionaru, plemenitom, dobrom i mudrom čoveku.

Predsednik Studentskog parlamenta Izet Cama istakao je da je prof. Dolićanin radio do poslednjeg dana svoga života  i da je iskreno i nesebično bio posvećen studentima.

Prof. dr Ćemal Dolićanin preminuo je iznenada krajem avgusta ove godine.

Izvor: DUNP

Podeli