DruštvoVesti

“Pokaži rispekt-reaguj na hejt”

Projekat “Pokaži rispekt-reaguj na hejt” u organizaciji kompanije PepsiCo i klipsi, Ministarstva informisanja i telekomunikacija kao i Ministarstva prosvete sproveden je i u Novom Pazaru. Domaćin je bila novopazarska Gimnazija u kojoj su stručna lica učenicima i prisutnima održali edukativno predavanje na temu vezanu za digitalno nasilje.

“Ovom akcijom i sprovođenjem ovog projekta, mi kao škola, želeli smo da pomognemo deci da saznaju što više o nasilju na internetu, kako i na koji ga način mogu doživeti, prepoznati ali se i zaštititi”, kazala je direktorka Gimnazije Dženana Raždaginac.

Jedan od predavača na temu digitalnog nasilja Goran Zarić, istakao je da je potrebno što više pričati o opasnostima koje vrebaju na internetu i kako da svako od nas doprinese da taj digitalni prostor bude bezbedan, siguran i prijatan za sve nas.

Daris Hamzagić i Jasmina Marovac učenici su novopazarske Gimnazije i smatraju da su ovakva predavanja veoma važna upravo zbog, u poslednje vreme, sve češće pojave nasilja na internetu.

Kampanja će trajati do 30. novembra 2023. godine, i do tad će biti lansirana jedinstvena edukativna platforma clipsyprotivhejta.com na kojoj će biti dostupni vodiči za reagovanje i prevenciju digitalnog nasilja za mlade, nastavnike i roditelje. Osim specijalno kreiranih vodiča, timovi eksperata „Clipsy protiv hejta“ sprovodiće radionice za učenike u srednjim školama širom Srbije, u cilju osnaživanja i edukacije o adekvatnom i pravovremenom reagovanju u ovakvim situacijama.

Biljana Veljović

Podeli