DruštvoVesti

Memić u Saudijskoj Arabiji: Postižemo odlične rezultate u turizmu

Ministar turizma i omladine Husein Memić razgovarao je sa svojim kolegom iz Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom bin Akilom el-Hatibom o unapređenje odnosa između dve prijateljske zemlje.
Ministar Memić, koji se nalazi u Rijadu, gde se obeležava Međunarodni dan turizma u organizaciji Svetske turističke organizacije, kazao je da je turizam najbolji način za povezivanje dve zemlje.
Ovom svetskom događaju u Saudijskoj Arabiji prisustvuje preko 50 ministara i predstavnika iz više od 100 zemalja sveta

Istovremeno, u Nišu se održava Turistički forum Srbije, a prisutnima se putem video linka obratio resorni ministar Husein Memić.

-Obeležavanje Međunarodnog dana turizma i služi da apostrofira glavne smernice daljeg razvoja, a u ovoj godini pod geslom „Turizam i zelena ulaganja“. Ljudski resursi moraju biti prioritet broj jedan i za Vladu i za privatni sektor, jer jedini način za povećanje konkurentnosti destinacije je kvalitetna usluga, a koje nema bez adekvatnog kadra, kazao je Ministar Memić.

Dodao je da su investicije motor razvoja i da ga najviše raduje okolnost da su u poslednja dva-tri meseca renovirana tri poznata hotela koja godinama nisu radila.

– I to hotel „Podrinje“ u Banji Koviljači, „Tamiš“ u Pančevu i hotel „Balkan“ u Beogradu. Posebno naglašavam najveća do sada ulaganja u Pribojsku banju i obnovljeni hotel „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji početkom godine. Trenutno smo u fazi realizacije pet velikih infrastrukturnih projekata na Dunavu, kazao je Memić.

Ministar Husein Memić je rekao i da će izgradnja prve faze sportsko-rekreativnog centra sa auto kampom u Kovinu i uređenje prve faze sportsko rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu biti završeni do kraja godine.

-Izgradnja biciklističke staze duž dunavskog nasipa na deoonici u Beloj Crkvi i od Tvrđave Ram do Srebrnog jezera u Velikom Gradištu će biti završena tokom sledeće godine, kao i marina u Velikom Gradištu. Planirana je izgradnja marine u Golupcu i nastavak biciklističke staze Veliko Gradište – Golubac, što znači da ćemo imati i nove projekte na Podunavlju, istakao je on.

Memić je rekao i da Srbija beleži odlične rezultate u turizmu, a kao ilustraciju je naveo podatak da je devizni priliv u prvih sedam meseci ove godine za 10 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, a dvostruko veći nego u istom periodu 2018. godine.

-Srbija je u periodu od januara do jula ove godine povećala broj noćenja stranih gostiju za petinu u odnosu na isto vreme lane, a za polovinu u odnosu na isti period 2018. godine, istakao je ministar turizma i omladine Husein Memić.

Podeli