DruštvoVesti

Bezbednost dece u školama na visokom nivou

Bezbednost dece koja je oduvek postojala u školama, zbog nedavnih nemilih događaja, sada je podignuta na još viši nivo. Prva sedmica ove školske godine po preporuci Ministarstva prosvete bila je temetska, odnosno posvećena radu nastavnog kadra sa decom o prevenciji vršnjačkog nasilja.

Bezbednost u školama je izuzetno važno pitanje imajući u vidu da školska bezbednost igra presudnu ulogu u podršci intelektualnom, socijalnom, fizičkom i emocionalnom rastu i razvoju učenika. “Da bi deca školu doživljavala kao svoju kuću i bezbedno mesto za boravak, sve obrazovne ustanove su za to preduzele potrebne mere”, kaže direktor novopazarske Osnovne škole “Bratstvo”, Dejan Kulundžić.

“Naša škola je jedna od najbrojnih u Srbiji, preko 1800 učenika imamo i svakog trenutka treba da držimo oči širom otvorene i da pazimo na decu jer nije isključeno da se desi neki vid nasilja. Mi smo imali tu sreću da čim je u sistem obrazovanja uveden školski policajac dobili taj vid podrške i zahvaljujem Ministarstvu unutrašnjih poslova na tome, jer školski policajac u mnogome deluje psihološki na decu koja se samim tim osećaju sigurnije i bezbednije”, dodaje Kulundžić.

Kulundžić ističe da je i saradnja sa roditeljima dece veoma dobra, da ukoliko se desi neki problem nastupa zajedničko rešavanje što je do sada urodilo plodom jer nije zabeležen ni jedan veći incident.

Bezbednost dece na jednako visokom nivou je kako u osnovnim teko i svim srednjim školama. “Mi se možemo pohvaliti da tokom prošle školske godine nismo imali ni jednu prijavu vršnjačkog niti bilo kog drugog vida nasilja te smo zbog toga ponosni. Ipak, i naša škola ima školske policajce koji su svakog dana prisutni u obe smene i sa kojima imamo odličnu saradnju. Želim se pohvaliti i dobrom saradnjom sa roditeljima koji su razumni i otvoreni za svaki vid saradnje sa nama kao i mi sa njima, a sve u cilju bezbednosti dece dok borave u školi”, kazala je direktorka novopazarske Gimnazije Dženana Raždaginac.

“Osnovna škola “Stefan Nemanja” ove školske godine staviće akcenat na prevenciju vršnjačkog nasilja kroz niz projekata i radionica”, istakla je pedagoški savetnik u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” Zilha Krlić. Ona takođe zahvaljuje školskim policajcima koji su uvek tu i u svakom trenutku nadgledaju decu kako se ne bi desio neki incident ili reagovali u slučaju njegove pojave. Roditeljima poručuje da ne brinu za bezbednost svoje dece i da budu sigurni da su im deca zaštićena dok borave u školi.

Jedan od učenika Osnovne škole Stefan Nemanja kaže da su oni u školi ne samo drugari već jedna velika porodica i drugarstvo karakterišu kao najveće bogatstvo.

Međutiim, pored svih preduzetih mera za bezbednost dece u školama, najvažnija karika su ipak roditelji koji treba da što više razgovaraju sa decom o značaju tolerancije, druženja, uzajamnog poštovanja kako bi od njih sutra postali dobri ljudi i da pokušaju da im ograniče bespotrebnu upotrebu mobilnih telefona, ukoliko je to moguće. Ukoliko upražnjavaju ove preporuke, onda će pomoći u smanjenju vršnjačkog ili bilo kog druga vida nasilja.

Biljana Veljović

 

 

Podeli