Društvo

Šesto izdanje AJB DOC Film Festivala svečano otvoreno u Sarajevu

Šesto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoreno je svečanom ceremonijom u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu. Festival traje do 12. septembra i donosi 24 dokumentarna ostvarenja s fokusom na ljudska prava. Otvaranje je počelo  premijerom destinacijskog promotivnog spota u produkciji hotela Courtyard by Marriott i projekciju filma “Game: Drugi nivo”.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri koji čine reditelji: Vitalij Manski, Bernadett Tuza-Ritter i Nermin Hamzagić te producenti Vanja Jambrović i Mohamed Elmongy.

Uz svečano otvaranje Festivala, paralelno je organizovan i AJB DOC trening, koji će  mladim rediteljima iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH,  prožiti šansu da predstave  ideje za sopstveni dokumentarni film.

Priliku da predaju ideju za sopstveni dokumentarni film imaju svi učesnici AJB DOC treninga, među kojima je Novopazarac Mehmed Gicić- student filmske režije.
Voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju priču za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1.500,00 eura, Samsung mobilni telefon.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Organizator će odabrati najbolju ideju za realizaciju i nagraditi je novčanim iznosom od 1.500,00 eura i Samsung mobilnim telefonom.

Podeli