DruštvoVesti

Još jedna šansa za sistematski pregled

Obavezni sistematski pregled za upis u prvi razred osnovne škole u Novom Pazaru nije obalio više 200 mališana. Iz Dečijeg dispanzera pozivaju roditelje budućih prvaka da tokom ove radne nedelje dovedu svoju decu na pregled, jer, ističu, nakon 25.avgusta to više neće moći da učine.

Odlaganjem obaveza stičemo naviku koja se opisuje frazom ‘’u 5 do 12’’, koja nas, vrlo izvesno, vodi u neodgovornost. To za sobom povlači i reorganizaciju rada pojedinih službi i institucija. Kako bi izašli u susret roditeljima koji, iz opravdanih ili pak neopravdanih razloga do sada nisu obavili obavezni sistematski pregled svog budućeg prvaka, u Dečijem dispanzeru i ove godine organizuju rad za takve preglede i mimo predviđenog roka.

”Taj predviđeni rok je zaista bio dug, trajao je dva i po meseca. To nama uvek pravi problem. Tokom sistematskih pregleda treba da odvojite laboratoriju, dovedete tiflologa, praktično da na poseban način organizujete rad službe. Roditelje molim da što pre dovedu decu da završe taj pregled. Bez toga neće moći da upišu decu u školu, a mi rok nećemo više produžavati”, izajavila je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović.

Proceduru sistematskog pregleda, podsećamo, treba započeti u ranim jutarnjim časovima, optimalno od 7 sati ujutru.

S obzirom da je 25. avgust krajnji i konačni rok za obavljanje zakasnelog sistematskog pregleda, iz Dečijeg dispanzera pozivaju roditelje da svoju decu dovedu na pregled što ranije, jer, kako naglašavaju, već produženi rok za sistematski pregled sigurno neće biti dodatno produžavan.

 

Podeli