Reportaže

Pendžer “Kim gledi” -Skrivene oči starinskih kuća

Kim gledi je jedinstveni dio starinskih kuća u osmansko-bošnjačkoj arhitekturi koji je imao važnu funkciju.

Ova starinska ,,špijunka,, predstavlja posebnu karakteristiku koja je bila pažljivo osmišljena da pruži ženama u kući priliku da diskretno nadziru dešavanja ispred vrata, a da pritom same ostanu neprimijećene.

Na  ovoj dotografiji, primjećujete drvenu raskošnu oblogu napravljenu od rupičastog materijala koja čini ovaj pendžer(prozor)  različitim od ostalih. Kim gledi, smješten na spratu, omogućava domaćicama da imaju bolji uvid u ko dolazi u posjetu.

Pored ovog ,,nadzornog sistema,, i zvučni signali su otkrivali pol osobe koja je pred vratima.  Starinske kuće i danas  imaju dvije različite halke na avlijskim vratima – jednu tanju, drugu deblju i veću. Udaranje tanjim zvekirom signalizirao bi dolazak ženske osobe, dok bi zvuk deblje halke ukazivao na muškog musafira. Ovo je omogućavalo hanumama da se na vrijeme pripreme za doček gosta, jer postoje  posebni  propisi odjevanja u muslimanskim kućama.

Sve ove odražava  način na koji su naši preci  razmišljali o privatnosti i sigurnosti.  Starinske kuće u Pazaru, još uvijek koriste ove ,,sisteme,, .

Galib G!cić

Podeli