Društvo

Ćerka Ejupa Ganića, Emina: srž mog bića je formirana u Novom Pazaru

Emina Ganić, ćerka profesora Ejupa Ganića i doktorke Fahrije Ganić rod. Zatrić, nosi u svom imenu i duši bogato nasleđe porodice. Njena priča o detinjstvu i usponu do međunarodnog uspeha otkriva snagu koja leži u pozadini ovog izvanrednog životnog puta, prenosi Rtv Novi Pazar.

“Rođena sam u Čikagu, prvi dom kojeg sam znala je u Sarajevu, srž mog bića je formirana u Novom Pazaru”, rekla je za julsko izdanje Ladies In magazina, Emina Ganić.

Emina Ganić je diplomirala na Univerzitetu Oxford sa diplomom iz Moderne historije. Trenutno je dekanica za studentska pitanja i članica Upravnog odbora Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, te direktorica Sarajevske filmske akademije. Ranije je radila kao savetnica specijalne predstavnice generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH, vodeći projekte kulturne saradnje i obrazovanja. Inicirala je osnivanje Sarajevske filmske akademije i projekta Film Factory. Redovno je angažovana kao predavač na raznim kulturnim institucijama i Univerzitetu u Sarajevu i svijetu. Pored profesionalnih dostignuća, posvećena je ulozi supruge i majke.

 

“Osnovnu školu sam krenula u Sarajevu, završila u New Yorku, srednju u Beču, fakultet u Oksfordu,,

Sa korijenima duboko usađenim u Novom Pazaru, Emina Ganić je svojim životnim putem stvorila nevjerovatnu priču. Uspješno putuje kroz različite kulture i gradove, noseći sa sobom srž ovog posebnog mjesta. I dok je njena avantura započela u Čikagu, Sarajevo je postalo njen dom, a Novi Pazar je osnažio njenu dušu.

 

Kroz njena sjećanja, prožeta čudnim i oprečnim iskustvima, susrećemo se sa ambicijama i emocijama njenih roditelja koje su je vodile kroz različite sfere života. Knjige su oduvijek bile prisutne u njenom okruženju, a priče su je oblikovale od najranijeg djetinjstva. U tim trenucima, činilo se da neko uvijek ima vremena za nju, a njen otac je donosio priče sa svojih  putovanja, prepričavajući događaje s predavanja kod Lomonosova ili ugovore s Pentagonom. Te priče bile su pomiješane s dragocjenim pričama iz sandžačkog folklora, časovima veronauke i maminim objašnjenjima skripti i knjiga koje su istraživale ljudsku anatomiju.


Emina je odrasla slušajući te priče, a svaki segment njenog odrastanja bio je obilježen bogatom mješavinom utjecaja. Njeno obrazovanje i duhovni razvoj bili su oblikovani rano, a želja za saznanjem i istraživanjem bila je nezaustavljiva. Rano je razvila ljubav prema čitanju, znajući da će knjige uvijek biti njen vjerni pratilac.

Svijet je postao njen kampus, a putovanja su je vodila do udaljenih destinacija. Od Sarajeva, preko New Yorka do Beča i Oksforda, Emina je prihvatila sve izazove koji su joj se pružali. Njen CV postao je svjedokom njenih brojnih uspjeha. Pisala je govore za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, ostavljala neizbrisiv trag na Sarajevo Film Festivalu…

No, uspjeh nije uvijek bio lak. Kao ambiciozna žena, često se morala boriti za stvaranje prostora za svoje ambicije u Sarajevu – mjestu koje je voljela, mjestu gdje je željela zadržati svoju ćerku, ali i gdje je bila suočena s raznim izazovima i preprekama.

Emina je oduvijek shvaćala da uspjeh zahtijeva suočavanje s rizikom. Uspjeh nije uvijek linearna progresija, već put koji uključuje turbulencije, izazove i neizvjesnosti. Kroz aktivizam i posvećenost, Emina je uvijek bila osjetljiva na društvene probleme i kritička prema političkom mišljenju koje služi vlastitom profitu.


Kompletan razgovor sa Eminom Ganić, možete pročitati u Ladies In magazinu. (GG)

foto: FB Emina G

Podeli