DruštvoVesti

Institucionalna saradnja sa dijasporom

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac primio je predstavnike Unije Bošnjaka iz dijaspore. Na sastanku je bilo reči o budućim projektima koji imaju za cilj čvršću institucionalnu saradnju dijaspore sa gradom Novim Pazarom i sandžačkim opštinama.

Prepoznajući potrebu unapređenja saradnje sa matičnim sandžačkim opštinama, a zarad čvršćih veza budućih generacija, predstavnici Unije Bošnjaka u dijaspori rešili su da započnu i institucionalnu saradnju. Prvi razgovor obavili su sa graodnačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Predstavili su svoje ideje i inicijative. Zadovoljni prijemom, koji, kako kažu, nagoveštava još intenzivniju saradnju.

”Mi moramo da počnemo institucionalno da se vežemo. Imamo veliki kapacitet Bošnjaka u dijaspori, mnogo biznismena koji su svesni toga. To želimo da iskoristimo. Takođe, želimo da budemo podrška svim opštinama gde god su Bošnjaci, bilo u Sandžaku ili u Bosni”, izjavio je potpredsednik Unije Bošnjaka dijaspore Mithat Bećirović.

Prvi čovek grada, koji tradicionalno neguje dobre odnose sa dijasporom, gradonačelnik Nihat Biševac ocenio je da će unapređenje saradnje na svim poljima biti na obostranu korist. Podsetio je da je dijaspora naš najveći investitor, te naglasio da će vrata Gradske uprave za njih uvek biti otvorena.

”Poznato je da dijaspora ima veliki značaj u razvoju našeg grada. Oni su naš najveći investitor. Mogućnosti saradnje su velike. Osim saradnje u oblasti privrede, razgovarali smo i o kulturnoj i sportskoj saradnji. Dogovorili smo i potpisivanje Sporazuma o saradnji. Cilj nam je da ono znanje i kapital stečen u inostranstvu prenesu i u naš grad. Retko koja dijaspora ima ovakve veze sa svojim matičnim zajednicama kao naša”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Učvršćivanje veza sa dijasporom i uspostavljanje institucionalne saradnje biće od najvećeg značaja za buduće generacije, koje bi trebalo da nastave da neguju bratske i prijateljske odnose – zaključeno je na sastanku. Nakon Novog Pazara, sa istim cijlje predstavnici Unije Bošnjaka dijapore posetiće i opštine: Sjenicu, Tutin, Rožaje i Petnicu.

 

Podeli