DruštvoVesti

Vrućine i virusi kod dece

Iako su velike vrućine, broj dece sa nekim oblikom virusa nije povećan, kažu nadleži lekari iz Dečijeg dispanzera. Ima sporadičnih slučajeva ali nije zabrinjavajuće. Šta u ovim toplim danima roditelji deci sami smeju da uključe kao terapiju bez odlaska kod lekara, a kada se lekaru treba obratiti, rekla nam je načelnica Dečijeg dispanzera, pedijatar doktorka Vesna Despotović.

Zbog ekstremno visokih temperatura poslednjih nekoliko dana, ali i uopšteno kada je leto u pitanju i kada su velike vrućine, lekari savetuju da se bez preke potrebe u periodu od 10 do 17 sati ne izlazi i kuće. “Ovo se posebno odnosi na roditelje koji imaju malu decu, da ih ne izlažu toploti”, kazala je doktorka Vesna Despotović. Za ovaj period karakteristične su i virusne infekcije poput dijareje, povraćanja, zapušenog nosa, kašlja. Iako su velike vrućine, načelnica Dečijeg dispanzera, pedijatar doktorka Vesna Despotović kaže da nije povećan broj pacijenata sa ovim zdravstvenim problemima.

“Imamo sporadičnih slučajeva i mahom se radi o deci koja se vrate sa mora. Roditelji ih dovedu zbog dijareje i povraćanja najčešće”, kazala je Despotovićeva. Ona je napomenula da roditelji čija deca dobiju neki od pomenutih virusa, ne dolaze odmah kod lekara. Kaže da, ukoliko se radi o temperaturi, pokušaju da je sami skinu, češćim tuširanjem, nekim lekom za snižavanje temperature, pa ukoliko ne deluje u roku od dva do tri dana da se jave izabranom lekaru.

Ako su u pitanju dijareja ili povraćanje, tu obavezno moraju roditelji davati što više tečnosti. “Kada kažem tečnosti, mislim isključivo na vodu, a ne na razne sokove.”, dodala je doktorka Vesna Despotović.  Ona je roditeljima dala savet da decu oblače adekvatno sa vremenskim uslovima, da to bude lagana pamučna garderoba, i da ukoliko ipak moraju izaći van u toku dana kada je toplo, da obavezno sa sobom nose flašicu vode. “Ovo ne važi samo za decu, već i za odrasle”, naglasila je doktorka Despotović

Biljana Veljović

Podeli