Društvo

World Music Fest Zeman u Novom Pazaru: Mostar Sevdah Reunion otvara spektakl

Novi Pazar će biti domaćin  Svjetskog muzičkog festivala Zeman, trodnevnog muzičkog spektakla koji će se održati od 1. do 3. avgusta, 2023. godine.

Festival će započeti  spektakularnim koncertom  grupe Mostar Sevdah Reunion. Ovaj legendarni sastav, aktivan već 25 godina, osvaja publiku svojim briljantnim nastupima kako u zemlji tako i širom svijeta. Tema njihovog posljednjeg albuma “Lady Sings the Balkan Blues” je kara-sevdah, podžanr sa dubokim emocijama i zahtjevnim izvođenjima. Album je dobio priznanje “TOP OF THE WORLD” britanskog časopisa Songlines, a na njemu su svirali talentirani glazbenici kao što su Mišo Petrović, Sandi Duraković, Senad Trnovac, Vanja Radoja, Gabrijel Prusina i Marko Jakovljević, uz posebne goste Borisa Vugu, Ivanu Sušec i Orhana Masla. Antonija Batinić se pridružila bendu kao vokal 2017. godine. Njihov nastup će oduševiti publiku i ostaviti je bez daha.

Drugog avgusta, u okviru festivala, održat će se takmičenje u izvođenju tradicionalne balkanske muzike, Glas Zemana. Osam finalista, odabranih putem konkursa, će se takmičiti za vrijedne novčane nagrade.

Iste večeri, na binu će stupiti Cecilia Barra & Lost Generation(s). Mlada talijanska pjevačica, gitaristica i kompozitorica, poznata je po svom inovativnom pristupu savremenom džezu i neo-soulu. Njen projekat “Lost Generation(s)” će zajedno sa talentiranim muzičarima iz Brazila, SAD-a, Kipra i Kolumbije stvoriti zavodno i očaravajuće muzičko iskustvo koje će biti predstavljeno na Zeman Festu.

Trećeg avgusta, Festival će zatvoriti koncert sarajevske grupe Helem Nejse. Ovaj jedinstveni umjetnički kolektiv je nastao kao potreba mladih talenata da izraze svoje muzičke, glumačke, spisateljske i produkcijske talente. Njihova energična izvedba, socijalno angažovani tekstovi i interakcija sa publikom će zasigurno učiniti njihov nastup autentičnim i nezaboravnim.

Program šestog Svjetskog muzičkog festivala Zeman će ove godine donijeti svjetski muzički užitak građanima Novog Pazara i cijele regije.

Festival je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Podeli