Zabava

Sport, Zabava & Bezbednost na Internetu

Internet je postao deo naših života u većoj ili manjoj meri. Mi to možemo negirati ili prihvatiti, ali činjenica je da sve generacije mnogo vremena provode na različitim sajtovima, a da mnogi od njih ne znaju u kakvoj opasnosti nekada mogu biti. Zbog toga je potrebno dobro se informisati pre nego što se uradi nešto zbog čega bi posle moglo da se zažali. Ovde nije u pitanju samo bezbednost prilikom kupovine preko interneta. I bezazleni zabavni sajtovi vas ponekada mogu odvući u neželjenom pravcu, a da toga do kraja ne budete ni svesni. Tek kada shvatite koje su posledice, onda vam bude jasno da ste možda i mogli da ih sprečite.

Ako internet koristimo za dobijanje sportskih informacija, onda bi trebalo da napravimo listu sajtova na koje uglavnom idemo, i za koje smo sigurni da su u svakom pogledu bezbedni. To znači da u sebi ne kriju nikakav potencijalni virus, da nemaju gomilu reklama na koje ako kliknemo možemo doći u neku potencijalnu nezgodnu situaciju, i da od nas ne traže neke dodatne lične informacije koje im apsolutno nisu potrebne. Donekle slična stvar je i kada želimo da spojimo sport i zabavu, i odemo na sajt neke od online kladionica kao što je Superbet kako bismo proverili svoje sportsko znanje, a ujedno i se dobro zabavili.

No, ovde je potrebno obratiti pažnju na još nekoliko stvari koje će nam biti bitne kada budemo birali u kojoj kladionici ćemo se kladiti, a koje će doprineti da bez ikakvih problema i u svakom trenutku možemo da ulažemo sopstveni novac bez bojazni da će se nešto loše desiti. A jedna od prvih stvari koja može da se uradi je da se proveri da li neka kladionica ima bezbednosne sertifikate i licence za nesmetano obavljanje online klađenja. Ovde je vrlo bitna stavka koja bi trebalo da se obavezno proveri, a koja se uglavnom podrazumeva ta da li kladionica imai sve potrebne papire za legalno obavljanje svoje delatnosti u našoj zemlji. Svaka kladionica većinom te podatke ima postavljene na svom sajtu jer želi da se svako od njenih potencijalnih klijenata uveri da će kod nje biti apsolutno bezbedan. Ono što je obavezno je da sajt ima SSL sertifikat koji garantuje sigurnost komunikacije između vas i tog sajta odnosno poverljivost svih podataka koji se razmenjuju.

Druga stvar koju svako može da uradi pre nego što krene u neko od online kladionica je da se jednostavno raspita kod svojih prijatelja i poznanika koji se već negde klade, i od njih dobije informacije “iz prve ruke”. To nikome ne bi trebalo da bude teško, a može mnogo da znači. Ako vam nekoliko njih kažu da su u nekoj kladionici već nekoliko godina, i da nikada nisu imali problema sa njom, onda vam to može biti siguran pokazatelj da i vi tu možete da se kladite. Ovde je naročito bitno da saznate i kakva je korisnička podrška neke od kladionica. Možda vam to na početku neće puno značiti, ali je dobro znati da uvek možete da se oslonite na lica koja vam brzo i lako mogu pomoći i otkloniti svaki eventualni problem. Takođe je bitno da proverite da li postoji samo podrška putem maila, ili se na sajtu kladionice nalazi i chat preko kojeg možete rešiti neki problem. Mnoge kladionice u poslednje vreme nude i Viber broj preko kojeg na lak način možete doći do željene informacije.

Ono što možete dodatno proveriti je i na koji način se obavljaju transakcije u nekoj kladionici odnosno koje sve vrste plaćanja ona nudi. Da li je to samo preko računa u banci i platnih kartica, ili se nude i neke druge opcije kao što su elektronski novčanik ili plaćanje putem kriptovaluta. Što više opcija plaćanja nudi, to ćete biti sigurniji u rad te kladionice.

A ono što isto tako ne bi bilo loše proveriti odlaskom na sajt kladionice je ponuda koja se nudi kao i koje su kvote za najpopularnije sportove i utakmice. Ponuda bi trebalo da bude raznovrsna, i da se ne razlikuje previše od drugih kladionica, a trebalo bi da postoje i različiti markeri i opcije klađenja za mečeve iz najpopularnijih liga i sportova. Takođe, kvote ne bi trebalo da odstupaju u velikoj meri od ponude drugih kladionica jer će vam to biti znak da sa tom kladionicom možda nešto nije u redu, i da bi trebalo da razmislite da li da se u njoj kladite.

Podeli