Društvo

Kolonija Sopoćanska Viđenja: Inspiracija koja nadmašuje vrijeme i prostor

U turističkom naselju “Ras,,na Pazarištu održava se Kolonija Sopoćanska viđenja, jedna od najstarijih likovnih kolonija u zemlji, koja je postala izvor umjetničke nadahnutosti i duhovne renesanse.

Devet umjetnika iz Srbije okuplja se na ovoj koloniji, koju organizuje Kulturni centar Novi Pazar, izjavila je za RTVNP, urednica izložbenog prostora MMC i organizatorka Kolonije Amra Hodžić Jejna.

“Finansirana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Novog Pazara, Kolonija pruža podršku umjetničkom izražavanju i omogućava umjetnicima da istraže nove horizonte.”

Selektor Kolonije, historičarka umjetnosti Suzana Novčić, naglašava da Sopoćanska viđenja predstavljaju izvor umjetnosti koji nadmašuje vremenske granice i obogaćuje kulturnu baštinu. Umjetnici koji stvaraju na ovoj koloniji postaju kustosi, prenoseći snagu, inovaciju i ljepotu ovog svetog mjesta u svijet. Umjetnici se predaju svojoj kreativnosti, stvarajući čaroliju boja, linija i oblika. Njihova djela odaju poštovanje naslijeđu, ali istovremeno otvaraju nova poglavlja u umjetničkom izražavanju.
Ovi vizionari stvaraju djela koja putuju kroz vrijeme, prenoseći poruku prožimanja. Kolonija Sopoćanska Viđenja nije samo skup talentovanih pojedinaca; ona je izvor koji hrani umjetničku dušu i obogaćuje kulturnu scenu. Njena važnost i podrška koju pruža umjetnicima čine je nezaobilaznim dijelom umjetničke scene zemlje.

G!cić

 

Podeli