Kultura

Obavnljanje nasleđa pred očima javnosti: Muzej otvara vrata procesu konzervacije kamenih spomenika

Muzej Ras u Novom Pazaru zajedno sa stručnim timom trenutno sprovodi značajan projekat konzervacije kamenih spomenika otkrivenih na lokalitetu Pazarska tvrđava. Ministarstvo kulture je obezbijedilo finansijsku podršku za ovu restauraciju, javlja RTV Novi Pazar.

Ono što čini ovu restauraciju posebnom jeste njen otvoreni karakter, omogućavajući građanima da posmatraju proces konzervacije kamene arhitekture na licu mjesta.

Projektom restauracije Muzeja Ras želi se sačuvati kulturno naslijeđe Novog Pazara i predstaviti javnosti vrijednost ovih kamenih spomenika. Kamene ploče  otkrivene na Pazarskoj tvrđavi i drugim likalitetima, svjedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovog područja, stoga je važno uložiti napore u njihovo očuvanje.

Posjetioci Muzeja Ras mogu dobiti uvid u složen proces konzervacije kroz otvorenu radionicu koja je postavljena pored samih spomenika. Stručnjaci će biti na raspolaganju da objasne korake restauracije, primijenjene tehnike i materijale koji se koriste u tom procesu. Ova interaktivna prezentacija omogućava građanima da bolje razumiju značaj očuvanja kulturne baštine i ulogu koju muzej Ras ima u tom procesu.

Stari  spomenici na povo će zablistati, ostavljajući nasleđe budućim generacijama i svjedočeći o bogatoj prošlosti Novog Pazara. Opširnije i videu:

 

G!cić

Podeli