Reportaže

Treba očistiti naše bajramske običaje od zapadnih trendova i vratiti se pravim adetima (video)

U bajramskom programu Rtv Novi Pazar, pugostili smo i Šefku Begović Ličinu, eminentnu spisateljicu, čuvara tradicije i kulture našeg naroda. Sa svojim bogatim iskustvom i mudrošću, ova hanuma čuva priče koje bude nostalgiju, koje nam je govorila sa obale Raške, odakle smo emitovali taj dio programa.

“Ovo što vidimo danas, to nisu naši gradski pazrski adeti”, misleći na novotariju  gdje djeca ,,od Bajrama do Bajrama,, idu sa kesama po slatkiše. “To ili je došlo iz drugih mjesta ili su zapadni trendovi viđeni u filmovima”, dodala je.

Smatra da svaki narod ima svoje praznike i tradiciju, te da svako treba da upražnjava svoje , a da poštuje tuđe običaje.

“Kod nas se zna, mlađa djeca idu sa babom ili dedom kod rodbine, prijatelja, komšija, a oni uvijek imaju spremne darove za njih. U grupama idu da dijele kurbansko meso, tada dobiju slarkiše i bajrambanku”, rekla je Ličina.

Ističe da su ovi dani ispunjeni srećom, ljepotom i mirisom, te da njihovu suštinu ne bi trebalo mijenjati.

,,Biranje i žrtvovanje kurbana je središnji dio ovog Bajrama. Ako imamo uslova, onda treba zasukati rukave, pa onako po tabijatu odabrati najljepšeg ovna, lijepog, ukrašenog rogovima, sa runom koje viori na vjetru. Potom ga još uljepšamo ružama, da se svidi svima koji ga vide, i takvog ga žrtvujemo u ime Allaha”, savjetuje Begović-Ličina.

“Ova huka rijeke Raške podsjeća me na moju Jošanicu. Ovi mirisi me podsjećaju na stare Bajrame, a ovo lijepo cvijeće koje ovog Bajrama krasi Pazar, izgleda kao nekad po ćićeklucima naših avlija. Danas, duša mi je puna pazarske ljepote”, zaključila je Ličina tokom gostovanja kod Galiba Gicića.

Kompletnu emisiju možete pogledati u nastavku:

Podeli