Reportaže

Sarajka je u Istanbulu umjesto maturske haljine dobila brak. Bika ih nije puštala da se osame prije vjenčanja

Ovo je priča o ljubavi. Ona je završavala srednju školu, išla je iz Sarajeva u Istanbul da kupi matursku haljinu. On je radio u Kapali čarši kada je ugledao Amelu. Umjesto haljine, ponudio joj je brak i život na Bosforu. Ova filmska priča, u kojoj su glavne uloge  Amela, Bošnjakinja iz Sarajeva, i Ercan Sandžaklija iz Istanbula, dobila je nevjerovatnu fabulu.

Na prvom sastanku, nije željela izaći bez svoje nane koja je sjedila između njih. Drugi sastanak također je bio sa istim društvom. Treći sastanak već je dobio pojačanje u vidu tetke i tetka. Tek kada su izgovorili sudbonosno “da”, prvi put su se našli sami. Od tog dana, nikada se nisu razdvojili.

Njihova priča, koja na prvi pogled liči na scenarij filma, razvila se u stvaran i blistav život. Danas su Ercan i Amela uspješni vlasnici prestižnog restorana “Bošnak mutfagi Avliya” u Istanbulu, koji je postao pravo tursko-bošnjačko gastronomsko čvirište.

Ercan je bio gost u bajramskom programu Radio-televizije Novi Pazar. Dok je prebirao po sjećanjima na prošle dane, suze su prekinule snimanje emisije jer mu teško pada skorašnji gubitak tašte. U restoranu drži njenu fotografiju i voli je kao što je volio svoju majku, jer je bila dobra žena, plemenita tašta koja ga je cijenila i voljela kao svoje dijete.

Priču o Bošnjacima sa Bosfora donosi Galib Gicić, koji već godinama sarađuje s ovom porodicom -čije prezime Gul u prevodu znači ruža, na mnogim projektima s ciljem jačanja veza između naroda Turske, Bošnjaka iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine, kao i sa svim ostalim narodima Balkana.

Njihova priča je jedan od lijepih primjera tradicionalne muslimanske porodice pune razumijevanja. Priča o sreći, prijateljstvu  o tome kako možete pronaći dom gdje god se vaše srce osjeća sretnim.

Pogledajte video:

Podeli