DruštvoVesti

Krv dalo 35 davalaca

Krv je u prvoj ovomesečnoj akciji dalo 35 građana. Pozivu Crvenog krsta da učestvuju u današnjoj akciji, odazvalo se 36 građana.

Dobrovoljni davaoci koji su govorili za RTV Novi Pazar kažu da na ovaj način žele da pomognu onima koji se bore za oporavak od bolesti ili su bili uključeni u nezgode da prežive i vrate se normalnom životu. Kroz ovaj gest izražavaju svoju humanost i pomažu zajednici.

Podsetimo, Crveni krst Novi Pazar i Institut za transfuziju krvi Srbije dva puta u toku meseca organizuju ove akcije. Na građane i doborovoljne davaoce se apeluje da se uključe u ove akcije s obzirom da je trenutnu u deficitu B negativn akrva grupa, a problem sa rezervama krv biće izraženiji u letnjim mescima, zbog sezone godišnjih odmora.

Donacija krvi je bezbedan postupak koji se vrši u sterilnim uslovima pod nadzorom medicinskog osoblja. Proces je bezbolan i obično traje svega nekoliko minuta.

Donirana krv ima širok spektar primena, i može biti korišćena za transfuziju tokom operacija, tretmana raka, transplatacije organa ili za lečenje određenih genetskih bolesti.

Sve ove situacije zahtevaju ogromne količine krvi kako bi pacijenti dobili neophodnu podršku i šansu za ozdravljenje. Upravo zato je izuzteno važno da zalihe krvi budu konstantne i dovoljne.

Krv koja se prikupi u ovim akcijama ostaje ovdašnjoj bolnici. Potrebe novopazarske bolnice su minimalno 130 jediunica krvi na mesečnom nivou.

 

 

S.K

Podeli