KulturaRegionVesti

Jadranski festival igre u Budvi od 9. do 27. juna

Najepši plesni pokreti i vrhunska muzika obeležiće jun u Budvi, različiti umetnički žanrovi poput baleta, opere, koncerta, umetničke izložbe, predstave i stručna predavanja biće sastavni deo programa prvog Jadranskog festivala igre.

Ovaj Festival novi je događaj u kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Budva i održaće se u periodu od 9. do 27. juna 2023. godine na sceni između crkava unutar budvanskog Starog grada.

Pri planiranju i osmišljavanju programa Jadranskog festivala igre vodilo se računa o realnoj potrebi produženja turističke sezone u Budvi, razvijanju visokokvalitetne ponude, programa koji za cilj ima podizanje svesti o važnosti kulture i o kulturnim potrebama kako građana Crne Gore tako i gostiju, posebno imajući u vidu ovogodišnje nadmetanje za prestižnu titulu, Budva2028 – Evropska prestonica kulture.

Tako je u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, pojedincima i institucijama, osnovan festival čija je prva karakteristika prevazilaženje jezičke barijere, drugim rečima, svi segmenti programa biće internacionalni i namijenjeni ljubiteljima plesa, muzike i kulture uopšte, sa svih govornih područja, svih generacija.

-Premijere i koproducentski projekti-

Festival počinje premijernim izvođenjem baleta „Mediteran“, koji je rađen u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, upravo za otvaranje Festivala i koji će kombinovanjem muzike, plesnih pokreta i vizulne umetnosti poslati poruku mira i ljubavi u petak, 9. juna. U narednim danima održaće se koncert Jadranskog revijskog orkestra (filmska muzika), crnogorska premijerna izvođenja baleta „Sara-je-vo“ (Balkan dance project), „Plamteća voda“ (Hrvatsko narodno kazalište Rijeka), „Perpetuum mobile“ (MN dance company Nova Gorica), „Skenderberg“ (koproducija sa Bitef dance company), zatim opera „Maratonci trče počasni krug“ (festival „Isidora Žebeljan“). U planu je i realizacija projekta „Igra džeza“ – koncerti grupa „Leb i sol“ i „Cubismo“, Olega Kyrileva i projekta „Igra mora“ – izložba umetničkih fotografija Jelene Janković. Posebno lep deo programa čini i Jadranski plesni seminar koji će biti održan 9. i 10. juna kada će deca biti u prilici da nauče više o plesu, kroz teoriju i praksu, od strane međunarodnih predavača i stručnjaka. Već u prvom izdanju Jadranskog festivala igre program podrazumijeva tri svetske premijere i tri sopstvena (ko)producentska projekta Turističke organizacije opštine Budva.

Jadranski festival igre značajno će obogatiti kulturnu ponudu Budve, a ima tendenciju da postane i festival međunarodnih razmera i značaja koji će se iz godine u godinu unapređivati i razvijati pre svega kroz saradnju institucija kulture baziranoj na komunikaciji kroz umetnost. Na ovaj način, postaće još jedan, jedinstveni brend Budve, koji će jačati njen imidž kao destinacije koja neguje kulturno nasleđe i nudi kvalitetan kulturni program tokom cele godine.

Podeli