KulturaVesti

Beldoks u završnici

Projekcija dokumentarnog filma sa sportskom tematikom u završnici je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ”Beldoks” u Novom Pazaru. Kao i predhodnih večeri, projekcija počinje od 20 časova u Multimedijalnom centru, a ulaz je besplatan.

Ovogodišnji Beldoks sastoji se od četiri, prema rečima urednice filmskog i dramskog programa Kulturnog centra Novi Pazar Elme Šabanović, vrlo kvalitetna dokumentrarna filma sa različitom tematikom. Dosadašnje projekcije, ističe Šabanović, privukle su različite ciljne grupe, a svaka za sebe je ostavila snažan utisak otvarajući goruća pitanja čovečanstva.

”Uglavnom je reč o socijalnim pitanjima, teškim životnim situacijama. Ono što je možda najznačajnije jeste da je reč o istinitim ljudskim pričama koje su realne, vrlo su tople i ovaj festival od svog nastanka, negde od 2008. godine  skreće pažnju domaće i međunarodne javnosti na goruće teme čovečanstva. Mi smo prepoznali da je važno da se edukuje publika u tom smislu i da razgovaramo o važnim temama u našoj socijalnoj sredini. Beldoks vidimo kao saveznika u toj misiji”, izjavila je Šabanović.

Sve dokumentarne projekcije otvaraju važna pitanja za javni dijalog, tako da se i u Novom Pazaru može očekivati da zaživi praksa velikig gradova.

”To jeste sastavni deo Beldoksa koji se održava u Beogradu. Oni nakon projekcije imaju debate, okupljanja okrugle stolove, gde živo razgovaraju sa publikom o tome šta su upravo videli, šta je to što je važno za našu socijalnu sredinu. To je divna ideja da nešto od toga zaživi u Novom Pazaru”, naglašava Šabanović.

U Kulturnom centru se raduju novom Beldoksu, izražavajući ponos što već osam godina uspešno sarađuju i neguju prijateljske odnose sa ovim Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma.

S.Lj.

Podeli