DruštvoVesti

Obilnije padavine u Vojvodini, zapadnoj i južnoj Srbiji

Nastavlјa se period nestabilnog vremena s čestom kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda padavine na pojedinim lokalitetima kratkotrajno mogu biti veoma intenzivne uz grad. Veći rizik od obilnijih padavina očekuje se u Vojvodini, zapadnoj i južnoj Srbiji (gde je procenjena ukupna 10-dnevna prosečna količina padavina do polovine juna od 40 do 70 milimetara, u brdsko-planinskim predelima i do 100 milimetara).

Plјuskovite padavine su vrlo neujednačine po intenzitetu i neravnomerno raspoređene u prostoru, čak i na malim udalјenostima, ali u ovoj raspodeli padavina manje kiše (u smislu čestine i intenziteta) očekuje se na istoku zemlјe”, navodi se u upozorenjeu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na celoj teritoriji Srbije danas je na snazi meteo alarm zbog kiše i grmljavine. Narandžasto upozorenje upaljeno je za područje Bačke, Srema, Šumadije, zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, što znači da je vreme opasno.

“Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, objavio je RHMZ.

Izvor: Blic 

Podeli