DruštvoVesti

Najavljene izmene Porodičnog zakona

Povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, oglasilo se Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Najavljene su izmene Porodičnog zakona. Zaštita dece i njihova bezbednost apsolutni su prioritet, naglašavaju iz ministarstva.

U tom cilju pripremljen je tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava. Izmene predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja.

Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju. Prema aktuelnoj Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, telesno kažnjavanje deteta predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom. To je u skladu i sa Opštim protokolom za zaštitu od nasilja iz 2022. godine.

Predloženo je i ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečijih brakova. Oni su, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja, oblici nasilja nad decom. Novim izmenama se predlaže i uvođenje novih oblika nasilja u porodici, koji uključuju decu.

Vlada Srbije je u prethodnom periodu posvećeno radila na daljem razvoju platforme „Čuvam te“. To je još jedan pokazatelj da država čini sve da suzbije i prevenira nasilje, da ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja. Deci i mladima država želi da bude snažna podrška i oslonac, kako da nasilje prepoznaju, kako da reaguju i imaju poverenje u institucije.

Multisektorski pristup vodi do cilja

Jedini način kako možemo da postignemo ovaj cilj je multisektorski pristup. On uključuje sve nadležne državne organe i njihovu još efikasniju reakciju na pojave nasilja.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju daće i u narednom periodu snažnu podršku razvoju ove platforme. Cilj je zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije dece.

Osnovan Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Vlada Republike Srbije je nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja. U narednom periodu Savet će rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Izvor: Blic

Podeli