DruštvoPolitikaVesti

Skupština Srbije o bezbednosnoj situaciji

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu o bezbednosnoj situacciji. Razmatra se Vladin izveštaj nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u selima Malom Orašju i Duboni, na području Smedereva i Mladenovca. Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i resorni ministri.

Pored Vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, poslanici raspravljaju i o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine s posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije, s Predlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.

Na dnevnom redu je i predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, koji je podneo poslanik Radomir Lazović, kao Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Rasprava o bezbednosnoj situaciji je počela 18. i nastavljena 19. maja, a Vladin izveštaj predstavila je premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da će u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivati 1.832 škole u Srbiji, kako državne, tako i privatne.

Dodala je da je počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja nad decom na platformi “Čuvam te”.

Takođe, Brnabićeva je navela da će Vlada razoružati Srbiju i da će 90 odsto dozvola za oružje biti povučeno.

Premijerka je istakla da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, kao i očekivanjima od njih i dokle se stiglo sa njihovom implementacijom.

https://youtu.be/X_mjfefKbgg
Podeli