Društvo

Učenici, ovo je vaša prilika: Besplatno školovanje u Turskoj čeka vas

Da li želite da upišete srednju školu u Turskoj? Imamo odlične vijesti za sve učenike koji su završili osnovnu školu i žele da nastave svoje obrazovanje u renomiranim međunarodnim školama u Turskoj. Ministarstvo obrazovanja Turske raspisalo je konkurs za upis, pružajući izvanredne mogućnosti za besplatno školovanje, osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje, avionske karte i druge pogodnosti.

Ove međunarodne srednje škole su poznate po visokom kvalitetu obrazovanja i reputaciji. Turska je odlučila pružiti priliku mladima iz različitih zemalja da steknu stručno obrazovanje i istovremeno doprinesu javnoj diplomatiji na duge staze.

Jedan od uslova za upis je da učenici završe osnovnu školu s najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Ovaj uslov ima za cilj osigurati dosadašnji uspjeh učenika i odabrati najbolje među njima. Prijave za upis su otvorene do 28. maja, pružajući učenicima dovoljno vremena da se prijave i iskoriste ovu izvanrednu priliku za obrazovanje u Turskoj.

Mehmed Gicić,  maturirao je danas. Upravo je završio međunarodnu školu Ahmet Erdogan u Istanbulu. Kroz četiri godine školovanja, Mehmed je stekao znanje pet stranih jezika i upoznao stotine prijatelja iz različitih zemalja svijeta.

,,Turska pruža mnogo mogućnosti za one koji su željni znanja. Vrhunski obrazovni uslovi, digitalna nastava, stručni predavači – sve to je dostupno u ovim međunarodnim školama. Naš jedini zadatak da učimo. Brigu o hrani, smještaju, novcu, avionskim kartama i gradskom prevozu preuzima Republika Turska. Ali ono što je zaista posebno su prijateljstva koja sklapamo. Većina mojih vršnjaka u domu su djeca političara iz različitih zemalja i njihova iskustva su vrlo zanimljiva. Ta poznanstva mogu biti od koristi za različite projekte. Zahvaljujući ovoj školi, imao sam priliku putovati, upoznati različite civilizacije i opravdati povjerenje mojih roditelja. Imamo sreću da u Pazaru postoji Asmat asocijacija, koja brine o nama, a njen predsjednik Nazim Ličina, otvoren je uvijek da studentima izadje u susret,, rekao je Gicić.

Mehmed je ostvario izvanredne rezultate tokom srednjoškolskog obrazovanja i školi donio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nedavnu pobjedu na Modelu Ujedinjenih nacija. Sada, dok se sprema za upis na fakultet, u Istanbulu radi kao novinar  i  poručuje svim svršenim osnovcima da apliciraju za studiranje u Turskoj i iskoriste sve prednosti koje ova prilika pruža.

Podeli