DruštvoVesti

SZS: Tražimo hitno postupanje pravosudnih organa i MUP-a

“Svirepo ubistvo Ervina Celahmetovića u Priboju od strane Igora Avramovića samo je kulminacija terora nad Bošnjacima Priboja koji traje od devedesetih godina.

Samo u poslednjih godinu dana bilo je nekoliko teških incidenata sa izlivom šovinizma i mržnjom prema Bošnjacima Priboja.

U januaru prošle godine na privatnom slavlju u javnom objektu policajci su pjevali”oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…” čime su javno pozivall na ubijanje Bošnjaka u Sandžaku i veličall genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Par dana poslije ovog fašističkog orgijanja policijskih službenika grupa mladića je u centru Priboja pjevala fašističke stihove “Božić je, pucaj u džamije”.

Godinu dana od tih događaja pravosudni organi Republike Srbije nisu u stanju da presude akterima ovih događaja i pokažu snagu pravne države, pravde i jednakosti koje su zagarantovane svim građanima Ustavom Republike Srbije.

Sraman je odnos Ministarstva unutrašnjih poslova prema građanima Priboja I Bošnjacima Sandžaka, jer je svojim nepostupanjem i zataškavanjem samo ohrabrilo fašiste i šoviniste u svojim redovima što je i dovelo do svirepog ubistva mladića Ervina Ćelahmetovića.

Stranka za Sandžak traži od Vlade Republike Srbije da hitno formira Radnu grupu za ispitivanje svih događaja u Priboju.

Tražimo hitno postupanje pravosudnih organa i MUP-a za sva tri događaja u Priboju. Tražimo od Vlade da preduzme hitne mjere za zaštitu pomoć Bošnjacima Priboja. Stranka za Sandžak apeluje na sve građane Sandžaka da sačuvaju mir, prisebnost međusobnu toleranciju, poštovanje i razumijevanje”, kaže se u Saopštenju stranke za Sandžak koje potpisuje predsednik Fevzija Murić.

 

Podeli