DruštvoVesti

U našem kraju sve zastupljenija organska proizvodnja hrane

Poljoprivreda, kao najvažnija i strateška privredna grana, ima  za cilj proizvodnju kvalitetne i zdravstveno-bezbedne hrane. U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu proizvidnja organske hrane sve je zastupljnija.  Sve se više poljoprivrednika odlučuje za taj posao. Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Novog Pazara, za sada ima više stotina poljoprivrednika koji su u procesu konverzije prelaska iz konvencionalne u organsku proizvodnju.

Organska proizvodnja, Pešter
Organska proizvodnja, Pešter

Budućnost u organskoj proizvodnji

Organska hrana uzgaja se u posebno određenim, zakonski propisanim i kontrolisanim uslovima. Na taj se način  dobija, u potpunosti prirodan i zdrav proizvod. Kao takva, ona predstavlja najbolji i najbezbedniji izvor nutrijenata koji sebi možete da priuštite.

“Slobodno mogu da kažem da je kampanja koju smo vodili u prethodnom periodu, urodila plodom. Ona se odnosila na promociju proizvodnje organske hrane. Iskreno se nadam da će u narednom periodu, svi ovi proizvodi ugledati konačno svetlost dana. Ovde se misli na čuvenu pršutu iz Sjenice, kajmak, sir i druge. Takođe verujem da će biti konkurentni ne samo na našem tržištu u Srbiji, već i širom sveta”, kazao je ispred Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Safet Vesnić.

Stočarstvo, Pešter
Stočarstvo, Pešter

Vesnić je istakao da Poljoprivredna savetodavna i stručna služba svim kapacitetima stoji na raspolaganju poljoprivrednicima. Ovo se posebno odnosi na one koji žele da se bave proizvodnjom zdrave hrane. Kaže da je proizvodnja organske hrane usko povezana i sa razvojem seoskog turizma.

“Posebno podvlačim Sandžak, naročito Peštersku visoravan koja je prirodno obdarena za proizvodnju zdrave hrane pored čega poseduje prelepe predele za razvoj seoskog turizma. Na prirodne lepote ovog kraja niko ko ga je posetio nije ostao imaun, a smeštajni kapaciteti su odlični, tako da se nadamo iskreno da će se u skorije vreme seoski tirizam razviti u potpunosti”, kazao je Vesnić.

 

Biljana Veljović

 

 

Podeli