DruštvoVesti

Institucionalni barometar-koliko je efektivan rad gradske uprave

Predstavljen je lokalni institucionalni barometar koji se bavio pitanjem efikansosti rada ovdašnje gradske. Analiza je rezultat projekta ‘’Institucionalni barometer’’ koji realizuje koalicija prEUgovor. Analizirano je šest institucija na nižim nivoima vlasti širom zemlje, a među njima je i gradska uprava Novi Pazar.

Institucionalni barometar predstavlja pionirski pokušaj koalicije prEUgovor da prati merljive efekte reformi u procesu evropskih integracija Republike Srbije na terenu, sa fokusom na poglavljima 23 i 24. Nakon tri analize rada nezavisnih institucija na nacionalnom nivou, u Lokalnom institucionalnom barometru analizirano je šest institucija na nižim nivoima vlasti širom zemlje, a među njima je i efektivnost rada gradske uprave u Novom Pazaru.

Autor analize novinar Nikola Kočović kazao je za RTV Novi Pazar da je Grad doneo i usvojio potrebne dokumente, sa kojima, međutim dodaje, građani nisu dovoljno upoznati.

Istraživanje je ukazalo i na određene probleme, kazala je Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbije.

“Novi Pazar je najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, što znači da na sajtu ima objavljena gotova sva dokumenta koja mi posmatramo. Međutim, kada malo zađemo iza te transparentnosti, kada uđemo u efektivnost i odgovornost, itekako ima problema”, rekla je Đorđević.

‘’Građanima su na raspolaganju svi mehanizmi koji su potrebni za rešavanje njihovih problema’’ kazao je šef službe gradonačelnika Novog Pazara Besar Hadžić.

“Grad sa gradonačelnikom i svim službenicima stoji na raspolaganju građanima. Mi kao Gradska uprava dajemo maksimum, a uvek može da se radi bolje. Sve ono što je predviđeno ustavom, zakonima i podzakonskim aktima mi smo usvojili na Gradskom veću i Skupštini grada. Na građanima je da konzumiraju sve to“, rekao je Hadžić.

Koaliciju prEUgovor čine:

-ASTRA

-Autonomni ženski centar

-Beogradski centar za bezbednosnu politiku

-Centar za istraživačko novinarstvo Srbije,

-Centar za primenjene evropske studije

-Grupa 484

-Transparentnost Srbija.

Podeli