Društvo

Turska Bosna Sandžak – stub podrške Bošnjacima: Redovna skupština otvara novo poglavlje u njihovom radu

Redovna skupština Udruženja Turska Bosna Sandžak održat će se u utorak, 23. maja, u Istanbulu, javlja Rtv Novi Pazar.

Ova značajna organizacija, koje se s ponosom ističe kao začetnik civilnog društva osnovana prije 34 godine od strane Bošnjaka u Turskoj, ima izuzetan utjecaj i značaj kako u Turskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

Udruženje  već od 1995. godine nosi status “dobrotvornog društva”, a od februara 2023. godine steklo je dozvolu za prikupljanje novčane pomoći bez potrebe za prethodnom odobrenjem. S vizijom bez granica,  neprestano rade na prenošenju jedinstva i motivacije iz bogate tradicije na mlađe generacije, s ciljem osiguranja njihove pripadnosti i očuvanja kulturnog naslijeđa.

 Turska Bosna Sandžak nije samo važna organizacija civilnog društva koju priznaje Turska Republika kao instituciju koja brine o Bošnjacima u Turskoj, već ima izvanredan utjecaj i na BiH te Sandžak. Postalo je uzor drugima i aktivno surađuje s ostalim bošnjačkim udruženjima širom zemlje.

Posebno se ističe angažman Udruženja  kao podrška Sandžaku tokom pandemije COVID-19. Okuplja studente iz Sandžaka i pruža im podršku i motivaciju.

Partnerstvo s RTV Novi Pazar, rezultiralo je brojnim kvalitetnim emisijama, smatra urednik programa, Galib Gicić

“Ovo udruženje za mene predstavlja Pazar u Istanbulu. Karakterišu ga kvalitetni ljudi i projekti. Mnogi ne znaju, ali njihova humanitarna misija često pruža besplatno smještaj desetinama teško oboljelih pacijenata koji se liječe u Istanbulu. Želim svim kandidatima puno sreće i nadam se da će slijediti primjer svojih prethodnika”, izjavio je Gicić.

Održavanje redovne skupštine Udruženja Turska Bosna Sandžak predstavlja važan korak u jačanju veza između Bošnjaka u Turskoj i matici. Njihov angažman i aktivnosti pokazuju kako udruženje kontinuirano radi na ostvarivanju svoje vizije bez granica, pružajući podršku svima kojima je potrebna.

Podeli