DruštvoVesti

“Zajedničkom akcijom do boljih usluga”

U okviru projekta” Zajedničkom akcijom do boljih usluga”nabavljena je i oprema za izradu sveća.  Ručni radovi, koji su izrađeni na kampovima i kroz kreativne radionice izloženi su danas u Novom Pazaru.

Jedna od korisnica Edina Koca srećna je što je naučila tehniku pravljenja sveća.

Roditelji korisnika ovog Udruženja kažu da je realizacija  projekta od velikog značaja za decu, ali I za njih.

Projekat “Zajedničkom akcijom do boljih usluga” se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije. Projekat je počeo sa realizacijom 01. juna 2021. godine I trajao je 24 meseca.

U okviru projekta su tokom juna i septembra 2022. godine održana su dva kampa za korisnike centara. Za decu i mlade sa smetnjama u razvoj u Gusinju, u dolini Grebaje 20-25. juna 2022. godine. Za osobe preko 27 godina sa invaliditetom u Raški, na planini Goliji, od 22 do 27. avgusta 2022. godine.

Učestvovalo je 20 dece korisnika usluga dnevnih centara u Bijelom Polju i Novom Pazaru. U ovoj aktivnosti učestvovalo je i 20 odraslih osoba sa invaliditetom, u pratnji njihovih članova porodica.

Realizacijom projekta postignuti su brojni rezultati. Opremljena  je slana soba u Centru Tisa u Bijelom Polju. Nabavljena oprema za neurofidbek. Osoblje je obučeno za korišćenje opreme i pružanje potrebnih tretmana u oba centra.

Nabavljena je oprema za proizvodnju sveća u Novom Pazaru gde su uvedene dve radno okupacione radionice, dekupaž i izrada sveća. Uspostavljena je  nova usluga za osobe starije od 27 godina u Bijelom Polju. Uvedena je i nova usluga psiho socijalne podrške za članove porodica korisnika oba centra kroz održavanje radionica i onlajn platforme za pružanje psiho-socijalne podrške.

Nabavljeno je kombi vozilo za prevoz korisnika u Novom Pazaru.

Uveden je mobilni servis za pružanje usluga u domaćinstvima u kojima borave deca, mladi i osobe sa invaliditetom koji nisu bili korisnici ova dva centra. Uspostavljena je prekogranična mreža saradnje za pružanje socijalne zaštite Bijelo Polje –Novi Pazar. Sprovedena je kampanja koja se odnosila na socijalnu inkluziju dece i mladih sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Ukupna vrednost projekta iznosi 271.941,89 eura.

Projekat sprovode partnerski JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” Bijelo Polje i Udruženje za pomoć MNRO Tahir Taša Delić Novi Pazar.

 

Podeli