EkonomijaVesti

Polažite vozački što pre! Uskoro ćete ih plaćati desetine hiljada dinara više

Vozački ispiti poskupljuju, a na polaganje vozačkog ispita u auto-školama u Srbiji čeka se i po mesec ipo dana. Do zastoja dolazi jer nema dovoljno licenciranih ispitivača. Kao da liste čekanja nisu dovoljne, predstavnici auto-škola traže i poskupljenje obuke. Tako bi umesto dosadašnjih 94.000 dinara, koliko košta prosečna obuka, cena mogla da bude i do 130.000.

U najboljem slučaju, budući vozači do svoje dozvole mogu da dođu za tri meseca, ali sada to više nije slučaj, s obzirom na dugačke liste čekanja zbog manjka ispitivača, koje u auto-škole šalje MUP.

Polaznici auto-škola su u problemu, jer mnogi od njih tokom pauze moraju da uplate poneki dodatni čas. Kako za “Novu” kažu iz jedne beogradske auto-škole, lista čekanja zavisi od meseca do meseca.

Buduće vozače očekuju i poskupljenja

Minimalnu cene obuke za buduće vozače određuje Vlada, a ona je poslednji put korigovana 2012. godine. Trenutno, cene se kreću od 60.000 do 100.000 dinara.

Iako je gornja granica otvorena, odnosno auto-škola može da odluči koliko će maksimalno naplaćivati, većina njih se trudi da obuka bude što jeftinija, kako bi imali što više polaznika. Ipak, to nije dovoljno.

Kako je za Euronews rekao predsednik Privredne komore auto-škola Slobodan Milošević, oni su tražili od Vlade povećanje cena, jer trenutne nisu isplative.

„Da bi auto-škola mogla da poveća zarade instruktora i pokrije ostale troškove – zakup poligona, lokala, cene moraju da se povećaju. Ekonomski isplativa cena je 120.000 do 128.000 dinara, koliko smo tražili“, rekao je on.

Da je poskupljenje potrebno smatraju i instruktor još jedne auto-škole u Beogradu. On ističe da su od 2012. godine, kada je poslednji put poskupela obuka, skočile cene svega – od goriva, preko održavanja vozila, pa do plata radnika.

Koliko sada košta obuka?

Cene obuke variraju od škole do škole, ali je prosečna cena po teorijskom času oko 450 dinara. “Paket” se sastoji od 40 časova, što je ukupno 16.000 dinara. Potom sledi praktična obuka, koja po času košta više – 1.700 dinara. Za potrebnih 40 časova, to je trošak od 68.000 dinara. Na to treba dodati i troškove obuke iz prve pomoći, lekarskog pregleda, a potom i teorijskog i praktičnog ispita. Takođe, budući vozači treba da plate i dve takse za MUP, od kojih jedna košta 800, a druga 1.000 dinara.

Kada se sve sabere, budući vozači u proseku treba da izdvoje oko 94.000 dinara kako bi došli do dozvole.

Foto: Shutterstock

Autor Dunja Marić

Podeli