DruštvoVesti

U Novom Pazaru obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na spomen obeležja borcima narodno oslobodilačkog rata u Novom Pazaru obeležen je 9.maj, Dan pobede nad fašizmom. Na ovaj način predstavnici SUBNOR-a podsetili su javnost na stradanja. Podsetili su i na doprinos građana Novog Pazara u narodnoslobodilačkom ratu.

I ove godine položili su vence na spomenicima u parku. Na ovaj način svake godine se odaje počast borcima Naorodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Prisutnima na ovom događaju u Novom Pazaru obratila se predsednica Udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata Šadija Dazdraević Murtezić.

Ona je istakla da je važno da se svake godine na ovaj način podseti na stradanja.

Ovom skupu svake godine prisustvuju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i lokalne samouprave. Svake godine sve je više građana i potomaka boraca u Drugom svetskom ratu.

-Kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat-

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine. Tada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

A.N.

 

Podeli