RegionVesti

U BiH, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu završeno glasanje za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turkiye

U nedjelju u 21 sat završeno je glasanje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu za predsjedničke i parlamentarne izbore koji se održavaju u Turkiye 14. maja.

Turski državljani u Bosni i Hercegovini glasali su od 5. do 7. maja na biralištima u ambasadi u Sarajevu i generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci.

Turski državljani koji žive u Srbiji mogli su glasati u subotu i nedjelju na glasačkim mjestima u Ambasadi Turkiye u Beogradu i Generalnom konzulatu u Novom Pazaru.

Glasalo se i u ambasadama Turkiye u Podgorici i Prištini.

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta u nedjelju, 14. maja, bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta su otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Anadolija

Podeli