DruštvoVesti

Ovogodišnja “Nedelja imunizacije” – “Prevaziđimo nejednakosti”

Ove godine obeležava se  Nedelja imunizacije u Evropi, a pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Osamnaesta je po redu, a pod sloganom “Prevaziđimo nejednakosti” u doba pandemije COVIDA-19 i dalje, sve sa ciljem da se svima u svakoj zemlji omogući podjednaka dostupnost vakcina u cilju sprečavanja bolesti i komplikacija. Direktor novopazarskog ZZJZ dr Šefadil Spahić, sutra će u Beogradu pred predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije imati polučasovnu prezentaciju svog rada, vezanog za postignute rezultate u protekle dve godine.

 

“Ovogodišnji slogan “Prevaziđimo nejednakosti”, sve nam govori, da treba da prevaziđemo sve ono što znamo i što ne znamo, a ne znamo mnogo toga, pa su tu zdravstveni radnici da podignu nivo svesti građanima o značaju vakcinacije”, kaže dr Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje. “Znamo da vakcina postoji od davnina, da vakcina štiti od mnogih zaraznih bolesti, vakcinacijom svoje dece i nas samih ne štitimo samo sebe već i svoju okolinu”, dodala je dr Iković.

Doktorka Iković iznosi podatke da je od davne 1988.godine do danas, vakcinacijom dece 99 procenata iskorenjena dečija paraliza. Postoji i HPV vakcina koja je dostupna u Srbiji besplatno, a koja štiti žensku populaciju od karcinoma grlića materice i muškarce od raka penisa. Sve ovo pokazuje da je značaj vakcina zaista veliki. Vakcinacija protiv kovida još uvek traje iako je na svu sreću broj obolelih mali u ovom trenutku. Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje će svoj rad koji sadrži podatke o postignutim rezultatima vezanim za vakcinaciju protiv kovida 19 u protekle dve godine, sutra u Beogradu prezentovati pred predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije.

“Ono što bih izdvojila, a što je trenutno posebno važno, jeste da se podigne svest o vakcinaciji dece MMR vakcinom protiv morbila. Od januara meseca do sad mi beležimo preko 50 slučajeva morbila dece koja su u 54 posto bila mlađa od dve godine, 44 posto hospitalizovano i na sreću nije bilo smrtnih slučajeva, a ranije ih je bilo”, dodala je dr Majda Iković. Ona je dala savet naročito roditeljima, da poštuju kalendar imunizacije Dečijeg dispanzera, da vakcinišemo decu i tako ih zaštitimo od zaraznih bolesti.

 

Poruke Nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO 

  • Vakcine štite od bolesti, spašavaju živote i stvaraju osnovu za dug i zdrav život.
  • Vakcinacijom od zaraznih bolesti ne štite se samo vakcinisani, već i najbliže okruženje.
  • Zahvaljujući vakcinaciji , broj slučajeva dečije paralize je od 1988. godine redukovan za 99 procenata. Zajedno možemo iskoreniti polio.
  • Vakcinacijom protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV) možemo preventirati 90 posto  karcinoma grlića materice.
  • Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti. Nevakcinisana deca uzrasta ispod pet godina života su u najvećem riziku od obolevanja i komplikacija , uključujući smrtni ishod. Vakcinacijom možemo eliminisati morbile.
  • Rubela, infekcija kod trudnica može izazvati pobačaj ili kongenitalne  malformacije ploda. Vakcinacijom u detinjstvu štiti se osoba ceo život.
  • Vakcina protiv hepatitisa B je 95 % efikasna u prevenciji infekcije, razvoju hronične bolesti i karcinoma jetre uzrokovane hepatitisom B.
  • Osnovni preduslov za uspešno funkcionisanje zdravstvenog sistema je podjednaka dostupnost vakcina.
  • Zdravstveni radnici treba da budu ključni izvor informacija o vakcinama za roditelje. Izgradnjom poverenja u vakcine spašavaju se životi.
  • Svaki roditelj treba da igra ključnu ulogu  u zaštiti svoje dece izborom da ih vakciniše. Svako dete zaslužuje da bude zaštićeno od vakcinama preventabilnih bolesti.
  • Istraživanja na polju vakcine omogućila su  razvoj bezbednih vakcina i tako spasila milione života.
  • Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta.

Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da i vi i članovi vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani.

Biljana Veljović

Podeli