DruštvoEkologijaVesti

Prva stambena zgrada od recikliranog građevinskog materijala

Nemačka kompanija Büscher proizvodi beton i odnosi i deponuje otpadni građevinski materijal. Usled nagomilavanja, osnivači su smislili kako da ga iskoriste. Posle osam godina istraživanja, pretvorili su građevinski otpad u unutrašnje zidove nove kuće, prve napravljene od 75 odsto recikliranog materijala, prenosi portal Balkan Green Energy News.

Kada je firma osnovana 1961. godine, pravila je beton od peska, cementa i vode. Međutim, uspela je da promeni recepturu betona. Građevinski otpad, uključujući onaj prikupljen posle rušenja, iskorišćen je kako bi se zamenio pesak i šljunak za pravljenje unutrašnjih nosivih i drugih zidova.

Otpad od rušenja se inače koristi kao agregat (granulat) u izgradnji puteva. Prema podacima Savezne agencije za životnu sredinu, u Nemačkoj je samo 2018. proizvedeno 73,9 miliona tona materijala iz građevinskog otpada. Ipak, od recikliranog građevinskog materijala se samo 15,8 miliona tona koristi u proizvodnji asfalta i betona.

Zbog slabe prodaje i gomilanja, braća i suvlasnici volfgang i Hans-Jirgen Bišer došli su na ideju da ga iskoriste kao sirovinu za beton i betonske elemente montažnih zidova. Bilo je potrebno osam godina kako bi se obavila sva potrebna istraživanja i probe i kako bi kompanija dobila dozvolu za korišćenje ovog materijala.

Specijalisti za beton, laboratorije i stručnjaci za sertifikaciju mnogo su sumnjali da se to može učiniti. Svi su rekli da je to nemoguće i da nije legalno – kaže Volfgang Bišer.

Naime, reciklirani građevinski materijali nisu regulisani u nemačkom zakonu. Može da se koristi samo u pojedinačnim slučajevima, s posebnim odobrenjem.

Braća su uspela da prevaziđu sve prepreke. – Mi smo 2021. godine bili prva kompanija u Nemačkoj koja je dobila generalno odobrenje od Nemačkog instituta za građevinsku tehnologiju – rekao je Volfgang Bišer.

Pripreme su bile dugotrajne, ali izgradnja stambenog objekta za tri porodice od montažnih elemenata trajala je samo četiri meseca. Cevovodi i struja su integrisani u montažne ploče, koje imaju glatku površinu, tako da nije potreban malter.

Büscherov projekat prati postulate cirkularne ekonomije: održiv je i klimatski neutralan. Ova fabrika betona koristi električnu energiju dobijenu iz sopstvenih solarnih panela. Pored toga, drobilice i sita koje koristi električni i napajaju se iz obnovljivih izvora, pa ovo preduzeće ne uzrokuje nikakve direktne emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

– Ne koriste se skupe sirovine, tako da je i cena krajnjih proizvoda jeftinija, što je stvarna vin-vin situacija – kaže Tomas Overbeke, operativni menadžer kompanije Büscher.

Cena zgrade iznosi oko 800.000 EUR. – Definitivno jeftinije od konvencionalno izgrađene kuće iste veličine – rekao je Volfgang Bišer.

Postoje i ograničenja. Spoljni zidovi su ipak izrađeni od konvencionalnog betona. Ali braća Bišer ističu da nisu završili s eksperimentisanjem s recikliranjem građevinskim materijalima.

eKapija

Podeli