Društvo

Svečani programi na RTVNP – radost Vaskrsa i Ramazana u vašem domu

Pravoslavni vjernici širom svijeta će sutra, 16. aprila, obilježiti svoj najveći praznik, Vaskrs, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

Pored vjernika Srpske pravoslavne crkve, koji će Vaskrs proslaviti u trajanju od tri dana, ovaj praznik će obilježiti i vjernici Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Gruzijske, Japanske i drugih pravoslavnih crkava.
Prema odluci donetoj na Nikejskom saboru 325. godine, Vaskrs se uvijek slavi u prvoj sedmici nakon proljetne ravnodnevnice i jevrejske Pashe. Ovaj praznik se smatra pokretnim jer julijanski kalendar omogućava da Vaskrs može pasti između 4. aprila i 8. maja, a gregorijanski kalendar između 22. marta i 25. aprila.
Običaj je da se vaskršnje slavlje započne odmah nakon jutarnje službe. Vaskršnja jaja se smatraju prvom mrsnom poslasticom kojom se okončava Veliki post.
U NovomPazaru je posebno praznična atmosfera jer su Vaskrs i Ramazan u istom periodu. Tim povodom, RTV Novi Pazar je pripremila tematske programe što će obradovati sve one koji praznično obilježavaju ove dane.

G!cić

Podeli