DruštvoVesti

Svetski dan zdravlja obeležava se pod sloganom “Zdravlje za sve”

Svetska zdravstvena organizacija ove godine obeležava 75 godina rada na unapređenju javnog zdravlja, pod sloganom  „Zdravlje za sve“. To je u znak podsećanja na ono zbog čega je ova organizacija i osnovana – da radi na promociji i očuvanju zdravlja širom sveta, da se stara o onima čije je zdravlje posebno ugroženo, kako bi svi i svuda mogli da dostignu najviši nivo zdravlja i blagostanja.

Da bi zdravlje za sve postalo stvarnost, potrebno je promeniti mnogo toga na nivou pojedinaca i zajednica, kao i na nivou država u celini. Sa ovom konstatacijom složila se i načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru dr Vesna Despotović. “Zdravlje je zaista najveće bogatstvo. Sve u životu na neki način može da se nadoknadi, ali kada se čovek razboli to je nenadoknadivo”, kazala je dr Despotović.

Istakla je da je vrlo važno da svi radimo na tome da se ne razbolimo i odložimo bolest koliko je to moguće. To podrazumeva pre svega menjanje načina stilova života krenuvši od ishrane. “Treba se zdravo hraniti, treba uz to upražnjavati fizičku aktivnost, da se redovno vakcinišemo, kako deca tako i odrasli jer vakcina je lek protiv pojave mnogih teških bolesti, a svima nam je dostupna”, objašnjava dr Vesna Despotović.

Ona je za RTV Novi Pazar istakla da je ipak zadovoljna opštim zdravstvenim stanjem građana kao i dece. Ono što ona zamera, naročito kod dece, je prekomerna upotreba mobilnih telefona koja utiče na njihovo zdravlje krenuvši od poremećaja vida, lošeg formiranja kičmenog stuba zbog sedenja i tako dalje.

Zdravlje za sve podrazumeva da svi ljudi imaju dobro zdravlje i ispunjen život u mirnom, stabilnom i održivom svetu. S obzirom da je pravo na zdravlje osnovno ljudsko pravo, svako mora imati pristup zdravstvenim uslugama koje su mu potrebne, bez obzira gde živi i kakve su mu finansijske mogućnosti.

Biljana Veljović

Podeli