DruštvoVesti

Pomozimo muslimanima Nikšića da dobiju adekvatan vjerski prostor

Medžlis lslamske zajednice Podgorica koji uključuje i grad Nikšić pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za kupovinu kuće koja se nalazi u samom haremu džamije Hadži-Ismaila Lekića u Staroj
Varoši u Nikšiću. Kako je za RTV Novi Pazar rečeno, džamija je odavno ostala bez pratećih objekata koji su neophodni za normalan vjerski život, a naročito za studente kojih je u značajnom broju u tom gradu.

Inače, u cilju prikupljanja sredstava organizovane su i  sedžade u svim džamijama na tom području.

Iz Islamske zajednice u Crnoj Gor podsećaju da je Nikšić  bio i ostao grad od posebnog značaja za muslimane tih krajeva, te da su nikšićki muslimani ostavili bitan trag u odbrani i očuvanju islama u Crnoj Gori. Neki od njih, podsećaju u Islamskoj zajednici, poput rahmetli hafiza Saliha Gaševića, tekstom mevluda sačuvali su sječanje na siru Muhameda s.a.v.s. u širim masama.

Od grada koji je zračio islamskom kulturnom i inetelektualnom baštinom ostali su samo obrisi, a od 1877. godine muslimani se u kontinuitetu iseljavaju iz  Nikšića. Uprkos malom broju domicilnih, u Nikšiću živi i studira značajan broj muslimana iz svih djelova Crne Gore. Zbog nedostatka adekvatnog prostora nemoguće je organizovati vjerski život.

Kako za RTV Novi Pazar navode u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, kupovina navedene parcele je zapravo zadnji pokušaj da se nešto uradi za muslimane tog grada.

Parcela, lokacijom i gabaritima, objašnjavaju, zadovoljava potrebe za izgradnju Islamskog centra i propratnih objekata, koji bi omogućili samoodrživost kompleksa i predstavjali trajno rješenje problema.

Za kupovinu objekta sa placem neophodna su sredstva u iznosu od 250.000 eura zbog čega je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći.  Svi koji žele pomoći i učestvovati u akciji, i na taj način se ovim mubarek danima okoristiti hair djelom i sevapom, to mogu učiniti uplatom na jedan od navedenih računa:

SWIFT ADDRESS: RZBAATWW
RAIFFEISEN ZENTRALBANK OESTERREICH AG VIENNA
PARTY IDENTIFIER 000-55-062-301

SWIFT ADDRESS CKBCMEPG NAME CRNOGORSKA KOMERCIJALNA BANKA AD PODGORICA
IBAN ME255 10000000021094921

MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI – GOJKA RADONJIĆA 42 81000
PODGORICA MONTENEGRO
Sa naznakom za Nikšićku džamiju

 

 

Senada Kalić

Podeli