Društvo

Hajro Ličina: Ringovni gromovnik

Miran, povučen. Porodičan čovek. Strastveni pčelar. Poštenjačina. Ni mrava ne bi zgazio… U ringu je doživljavao metamorfozu… Neustrašivi fajter. Nokauter. Kontraš sa gromovitim levim krošeom…

  Ni mrava ne bi zgazio

Ceo sportski Pazar se preselio pored televizijskih ekrana tog petnaestog februara 1974. godine. Želeli su da gledaju derbi svog sugrađanina Hajra Ličine u dresu Mlade reprezentacije Jugoslavije protiv Rumuna. Šlager meča je borba u poluteškoj kategoriji, Hajro Ličina – Georg Matake.

Komentator je bio Toma Hladni. Promovisao je Hajra ličinu u ringovnog gromovnika… Nakon početne treme i međusobnog ispitivanja, prosto je zbrisao sa ringa više nego dobrog Rumuna. Najednom  je postao ljubimac svojih sugrađana… Sledila je reprezentativna turneja po Romuniji i Italiji. Briljira Hajro Ličina  u kategoriji Mate Parlova, u poluteškoj kategoriji….

Bokserski početak nije bio obećavajući. Bio je Hajro stidljiv, ćutljiv, povučen u sebe. Imao je svega  šesnaest godina, bio je u fazi rasta, sa težinom oko osamdeset kilograma…

Trenerovo šesto čulo je govorilo da bi tu nešto moglo da se uradi… Višemesečni rad je počeo da daje razultate. Počele su da se rađaju prve pobede, učešće na revijama i turnirima. Na svakom meču , iskustvo više…

Na Omladinskom prvenstvu Srbije u Nišu, 1972. godine, Hajro se pokazao u pravoj boji. Prosto je eksplodirao! Prve protivnike je pobedio pre isteka poslednje runde. Sigurno i ubedljivo. U finalu  prosto „razneo“ Božidara Cvetića, kasnije drugara u Mladoj reprezentaciji, koji je baš zbog Hajra, prešao u kategoriju „kolosa“ , u tešku kategoriju.

Bokserska zvezda je rođena

Bokserska zvezda je rođena! Poznati i bogati klubovi se otimaju o Hajra, a njemu se iz Pazara ne ide . Postaje klupska uzdanica, zajedno sa nešto starijim Kocom, Gocetom, Ćurom, Tarikom. U prvenstvenim mečevima ne zna za poraz… Pozvan je na pripreme Mlade reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Kijevu. Trener Hrastinski je pun hvale za mladog Ličinu.

Priprema za srednju karegoriju … U prvoligaškom derbiju protiv titogradske Budućnosti klupski trener ga planira za polutešku, mimo dogovora sa trenerom reprezentacije.  U prvoj ligi, osim startnog poraza protiv Milovića, beležio je samo pobede. Na iznenađenje bokserske javnosti, posle šestog prvenstvenog kola, otišao je na odsluženje vojnog roka.

Zavešavam kuću, školujem decu. Imam puno posla oko pčela. To je zanimljiv i koristan posao… Sin Irfan je završio srednju školu. Radi. Nisam mu dozvolio da se bavi boksom. Težak je to sport… Ćerka Alma je gimnazijalka, odlična učenica. Ćerka Amra je osnovac.

Fotografije su korišćene  iz emisije “Sandžački velikani”.

Binasa Malićević

Podeli