KulturaVesti

Monografija i izložba kruna višedecenijskog stvaralaštva

Promovisana je monografija, ujedno i otvorena retrospektivna izložba novopazarskog karikaturiste i dizajnera Muhameda Đerleka Maksa, a povodom 40 godina njegovog stvaralačkog rada.

Karikaturisti, objašnjava Đerlek na drugačiji način posmatraju svet. Za karikaturu su, kaže, potrebni hrabrost i poštenje.

Monografija i izložba karikatura Muhameda Đerleka Maksa
Monografija i izložba karikatura Muhameda Đerleka Maksa

”Odnos prema karikaturi nije onakav kakav je bio pre 30 ili 40 godina. Izmenio se. Redakcije se plaše karikaturista. Ipak, mi ostajemo i dalje ti neki koji na ovaj način žele da promene svet. Normalno, mi drugačiej posmatramo svet i drugačije ga kazujemo od drugih. Mi neku situaciju koja zna da bude jako problematična i teška, okrenemo na smešnu i opet kažemo istinu. I  ona neretko zaboli glavne aktere, ali ne mogu ni oni a da se ne nasmeju tom scenariju koju uradi karikatursita” kazao je Maks za RTV Novi Pazar.

Maksove karikature kao vizuelne metafore

Đerlek je dobitnik brojnih nagrada. Njegov rad je izuzetno cenjen i poštovan, kazala je urednica programa Galerije MMC Amra Hodžić Jejna.

”Želim da istaknem i nama je veoma značajno da smo sve vreme bili deo nastajanja tih karikatura u poslednjih deceniju i po. Kao naš kolega je mogao da nam pokaže karikature pre nego su i bile date izdavačkoj kući. Tako je nama bilo poznat na koji način je tekla misao, kako su se rađale i nastajale ideje. Zamo na koji način su se filtrirale, šta mu je služilo kao inspiracija. Zbog svega toga upravo u samoj monografiji karikature nemaju nikakvo objašnjenje pored, jer su dovoljno jasne. Vizuelne su metafore. Maks ne koristi teks ili jako malo. On je izuzetno jasan u onome što želi da kaže, da je sve što bi komentarisalo te karikature bilo suvišno” kazala je Jejna.

Otvorena je retrospektivna izložba, radovi su uzloženi u Galeriji MMC i to oni koji su nastali u prethodnih 20 godina, dok su u Muzeju ’’Ras’’ izloženi radovi nastali u prve dve decenije.

Monografija i izložba karikatura Muhameda Đerleka Maksa
Monografija i izložba karikatura Muhameda Đerleka Maksa

”Ovo je jedan zajednički projekat dve bliske ustanove kulture, Kultrunog centra i Muzeja ”Ras”. Verujem da će u narednom periodu taj zajendički rad doneti još mnogo dobrih rezultata” naglašava direktor Muzeja ”Ras” Elmir Habibović.

O stvaralaštvu novopazarskog karikaturste Muhameda Đerleka Maksa govorili su istoričar umetnosti Redžep Škrijelj, slikar Mehmed Slezović i direktor Muzeja Elmir Habibović.

 

Senada Kalić

Podeli