DruštvoVesti

Penzioneri ponovo dobijaju povišicu

 Samo što su penzioneri dobili povišicu od 12 odsto stigle neočekivane vesti,biće ponovo dvocifren rast, ali ne 10 odsto.

Nismo očekivali ovako rano, ali tek što su penzije povećne, stižu najave o novom rastu. Sada je i zvanično obelodanjeno da najstariji građani, njih oko 1,7 miliona, treba da očekuju nove povišice i da će rast biti dvocifren, ali veći od 10 odsto.

Penzije su poslednji put povećane u janauaru ove godine i to za 12,1 odsto. Prethodno povećanje bilo je u novembru, oko 9 odsto, i sa dva povećanja, prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara. Praktično, nakon prvog uvećanja iznosila je 33.742 dinara, a nakon drugog u januaru – 37.825 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio novo povećanje penzija

Veoma veliko povećanje penzija će biti ponovo. Svakako dvocifreno, pre kraja godine, u junu ćemo moći da sagledamo i da vidimo da li ćemo moći od oktobra, novembra ili decembra, u zavisnosti od situacije. I to neće biti 10 posto. Biće penzioneri vrlo zadovoljni. Do kraja 2025. godine prosečna penzija u Srbiji biće 450 evra – naveo je predsednik.TO: SINIŠA PAŠALIĆ / RINGIER

On je dodao i da će plate ponovo značajno da rastu.

– Dobro stojimo, prihodi se povećavaju. Povećanje će biti ukoliko ne budemo sprečeni nekim drugim problemom – dodao je Vučić i rekao da da imamo para do kraja godine oi da dobro stojimo.

– Dobili smo 10 godina našeg najbržeg napretka u istoriji zemlje. BDP je bio 32,5 milijarde, završavamo ovu godinu sa 68 milijardi. Da li je to realno za 10 godina? Prosečna plata u Hrvatskoj koja je veoma uspešna je 1.046 evra, a bila je 870 kada je kod nas 360. I dalje vode dobru politiku. Moramo brzo da predjemo magičnu cifru od 1.000 evra, da ubrzano smanjujemo razliku – pojasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako rast bude 2,5 odsto u narednih godina, ako izmedju 45 i 55 odsto, a u evrozoni 1 odsto, to je dramatično smanjenje razlike izmedju nas i njih.

Izračunali smo i kolika će vam biti penzija, bilo da radite za minimalac ili za 80.000 dinara.

 

Piše: Nada Matić

Podeli