Ja bih haj’o konjima da krenem na Hadž, smio bih tako što jok? (video)

Stari hadžija Mujo, u susret Ramazanu, ziaretio je Novi Pazar. Impresioniran pazarskom havom, osjeća se kao da se nalazi u Meki. On bi rado, kad bi imao vijeka i zdravlja, upregao ata i krenuo put Meke i Medine. Tvrdi da njegove godine ne bi bile prepreka ostvarenju njegove želje, javlja Rtv Novi Pazar.

Priču donosi Galib Gicić:

Mujaga je hadžija koji, uprkos svojim godinama, ne odustaje od svoje strasti prema konjima. Sa svojim rasnim pastuhom Atomom Biserom, svake godine putuje iz Brčkog do Prusača kako bi prisustvovao poznatom dovištu Ajvatovića.

Njegova izdržljivost i odlučnost su inspirativni primjeri za sve nas. Iako je život bio težak za Mujagu, njegova strast prema konjima ga je uvijek držala jakim i motiviranim. Njegova priča nas podsjeća da nema prepreke koju ne možemo prebroditi ako smo dovoljno odlučni i uporni.

Mujaga nam pokazuje da je snaga volje ključ za prevazilaženje prepreka, bez obzira na godine ili bilo kakve druge okolnosti. Njegova hrabrost i upornost su inspiracija za sve nas da se borimo za ono u što vjerujemo i slijedimo svoje snove.

U prošlosti, kada je putovanje na hadž bilo dug i naporan proces, jahanje na konju bi bilo nešto brže i udobnije. Hodočasnici bi se pripremali za putovanje unaprijed, osiguravajući dovoljno hrane i vode za sebe i za svoje životinje, kao i smještaj za noćenje. Put bi bio dug i zahtjevan, prolazeći kroz razne terene i uvslove.

Danas, s obzirom na tehnološke napretke, putovanje na hadž na konju je vrlo rijetko. Međutim, u  slučajevima, poput nekih područja u Pakistanu, hodočasnici tradicionalno i dalje putuju na konju kako bi stigli do Mekke.

G!cić

Podeli