Društvo

Niko nikoga ne sluša

Sandžak – Zima je teška na selu, tada poljoprivrednici imaju malo više slobodnog vremena. Snega još uvek ima, a u podgolijskom području meštanima pravi problem  i  vetar, koji stvara velike smetove.

Ekipa RTV –a Novi Pazar posetila je selo Ljutaje, gde je zabeležila priču dugogodišnjeg stočara  Nazima Ljajića.

-Kako ti je ovde? – Vala, dobro. Samo, omladina neće da radi. Jok. – I sve to zbog krava, ovaca, koza… Zapita se Nazim.

Na obroncima Golije i delom na Pešteri prostire se selo Ljutaje, prekriveno brdima.  – Hoće te li uspeti? -Hoću, ako budem uporan – ispričao je naš prijatelj i dodao: – Gledaj, hoće hleba bez motike…

Selo Ljutaje poznato je po stočarskoj proizvodnji, a ovom poljoprivrednom granom bavi se i  Nazim Ljajić, koji kaže da za poljoprivrednike ni tokom zimskih meseci nema vremena za predah.

– Ako me pitaš, priroda mi je promenila ćud. – To izgovara veoma ponosno – ovaj sandžački GOSPODIN.

 

Stočarska proizvodnja u njegovom domaćinstvu je tradicija, nekada je na njegovom imanju imalo više stoke. Sada Nazim radi u skladu sa svojim godinama ali ipak dovoljno za njegove potrebe.

– Ako cene ostanu iste, biće teško ići napred, i tako dalje – Pogledajte ovu lepotu – zbori Nazimaga.

Selo Ljutaje udaljeno je 28 km istočno od Sjenice, a deo je katastarske opštine Duga Poljana.

S prvim sunčanim danima, stočari treba da se pripreme za ispašu stoke, koja se obavlja postepeno i u skladu sa preporukama. Pravo je vreme da se očiste prostorije za smeštaj stoke, koje prema preporukama treba da budu sa više svetla i  vazduha.

Binasa Malićević

 

Podeli