Društvo

Aksoj: Srbija pravi prijatelj Turske u ovim teškim vremenima

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Aksoj, zahvalio je Srbiji na podršci i solidarnosti nakon nedavnih razornih zemljotresa u Turskoj, javlja Rtv Novi Pazar.

Ambasador je pohvalio napore srbijanskih spasilačkih timova koji su spasili troje turskih građana iz ruševina i istakao da je Srbija pravi prijatelj Turske u ovim teškim vremenima. Vlada Srbije je odobrila milion evra u gotovini i dva miliona u robi kao pomoć Turskoj u oporavku od zemljotresa.

Osim izražavanja zahvalnosti za pomoć, ambasador Aksoj naglasio je i izvrsne odnose između Turske i Srbije, posebno u sektoru tekstilne industrije. Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena između dvije zemlje dostigla je rekordan nivo od 2,35 milijardi dolara u 2022. godini, a tekstilna industrija je važan sektor za trgovinu između Turske i Srbije.

Ministar trgovine Srbije, Tomislav Momirović, izrazio je saučešće Turskoj i naglasio važnost tekstilne industrije kao snažnog motora privrednog rasta Srbije. Trenutno se u Beogradu održava sajam tekstila “Balkan tekstil” na kojem su predstavljene kompanije iz Srbije, Turske, Kine i Portugala.

Srbija i Turska nastavljaju razvijati svoje prijateljske odnose, a ovaj gest solidarnosti i podrške u vremenima krize samo će ojačati veze između dvije zemlje.

G!cić

 

Podeli