DruštvoVesti

NVO i političke partije traže od institucija da se porodicama ubijenih u Štrpcima prizna status civilnih žrtava rata

Povodom tri decenije od zločina u Štrpcima oglasile su se i nevladine organizacije i političke partije. Saglasni su u zahtevima državnim ustanovama da se porodicama ubijenih u Štrpcima dodeli satus civilnih žrtava rata.

Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava zahtijevaju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugih nadležnih institucija da donesu novi zakon, zasnovan na modelu Zakona o pravima civilnih žrtava rata, koji sadrži normativna rješenja u skladu sa međunarodnim standardima. Također, od opštine Novi Beograd zahtijevaju vraćanje spomen-ploče Tomi Buzovu i jasnu osudu njenog uklanjanja.

“Naše organizacije očekuju da Apelacioni sud u Beogradu uvaži žalbu Tužilaštva za ratne zločine na presudu donjetu u februaru ove godine i da optuženima izrekne kazne koje odgovaraju težini ovog zločina”, naglasili su ranije u saopćenju.

Povodom godišnjice zločina u Štrpcima oglasili su se i iz Bošnjačko-srpskog saveza (BOOS).

“Nažalost još uvijek nemamo pronađene posmrtne ostatke otetih, takođe do dana današnjih nisu otkriveni inspiratori ovog strašnog zločina. Sudski postupci koji traju nedopustivo dugo obuhvatili su samo neke od zločinaca. Mada se tu napravio izvjesni napredak. Od nadležnih državnih organa tražimo da učine sve da se pronađu posmrtni ostaci, da se za porodice otetih obezbedi status civilnih žrtava rata i da im se isplati puna reparacija. Na današnji dan šaljemo poruku mira, da se ne zaboravi i da se vise nikad i nikome ne ponove Štrpci”, navode iz BOOS-a.

Iz SDA Sandžaka ponovili zahtev da se porodicama ubijenih u Štrpcima dodeli satus civilnih žrtava rata.

“Ovaj zločin nije u potpunosti rasvetljen ni nakon 30 godina. Neki od počinioca su kažnjeni ponižavajuće niskim kaznama, što dodatno vređa porodice žrtava. To je ujedno poruka svim Bošnjacima da u ovakvoj Srbiji nemaju nade za opstanak. SDA Sandžaka se zalaže za pravnu državu Srbiju, pravnu sigurnost, vladavinu prava i jednakost pred zakonom. Ponavljamo zahtjev, po ko zna koji put, da se porodicama žrtava dodieli status civilnih žrtava rata i status raseljenih lica”, navode iz SDA Sandžaka.

A.N.

 

Podeli