SvetVesti

Turski gradonačelnik uhapšen zbog rušenja zgrada u zemljotresima

Turska policija uhapsila je gradonačelnika okruga Nurdagi, u okviru istrage o srušenim zgradama u području pogođenom zemljotresom.

Okkes Kavak je gradonačelnik okruga Nurdagi u Gaziantepu, jedne od najteže pogođenih regija u razornim zemljotresima 6. februara.

Kavak je bio i izvođač radova, čije su dvije zgrade srušene u zemljotresima.

Gradonačelnik se pojavio na sudu i određen mu je pritvor.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, u kojima je poginulo najmanje 44.218 ljudi.

Turska policija uhapsila je desetine izvođača radova nakon što su se hiljade zgrada srušile u potresima.

-Broj poginulih od posljedica zemljotresa povećan na 44.218-

Broj poginulih od posljedica razornih zemljotresa povećan je na 44.218 osoba.

Na jugu Turkiye registrirano ukupno 9.136 zemljotresa, odnosno naknadnih podrhtavanja tla nakon prva dva potresa koji su bili magnitude 7,7 i 7,6.

Potresi su pogodili i susjedne zemlje, uključujući i Siriju, Liban i Egipat.

Nadležni timovi su postavili blizu 335.400 šatora. ŠAtore su poslala ministarstva i nadležne institucije. ŠAtori su stigli i iz drugih zemalja i međunarodne organizacije, u zoni potresa.

Više od 11.400 lokalnog i međunarodnog osoblja za traganje i spašavanje još uvijek radi na terenu. Strahuje se da bi broj poginul mogao biti veći.

Četiri mobilna centra za socijalnu pomoć angažirana su u naporima psihološke podrške u slučaju katastrofe u Kahramanmarasu, Hatayu, Osmaniyeu i Malatyi.

Blizu 912.000 ljudi dobilo je psihosocijalnu podršku, od čega oko 615.000 u potresnom području i 297.000 izvan potresnog područja.

Preuzeto: Anadolija

Podeli