SvetVesti

Sirene za uzbunu širom Ukrajine zbog ruskih napada

Sirene za uzbunu u ranim jutarnjim satima oglašene su širom Ukrajine, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Ruske snage su izvele 27 zračnih napada i više od 70 raketnih po civilnim infrastrukturama. To se desilo u nekoliko regija, javlja ukrajinska vojska. Isti izvor otkriva da je odbijeno najmanje 70 napada.

Granatirane su oblasti Sumi i Nikopolska, gdje je u određenim područjima prekinut dotok struje. U regiji Donjecka povrijeđeno je najmanje 5 civila.

-Čelnici vodećih evropskih zemalja poslali poruke podrške Ukrajini-

Evropski lideri uputili su poruke podrške Ukrajini na godišnjicu rata u toj zemlji, uključujući čelnike vlada Italije, Njemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske i Grčke, javlja Anadolija.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni podijelila je video poruku na Twitteru u kojoj kritikuje ruske “ekspanzionističke ciljeve“.

“Ukrajina nije i neće biti sama jer također brani vrijednosti slobode i demokracije na kojima se rađa evropski identitet i same temelje međunarodnog prava“, poručila je Meloni.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je na Twitteru podijelio video poruku u kojoj je osudio rat koji je počeo prije godinu dana.

Pozdravio je sankcije protiv Rusije i podršku koju Evropska unija i Njemačka pružaju Ukrajini.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je na Twitteru napisao poruku obraćajući se ukrajinskom narodu.

Poslednje vesti na sajtu radio televizije Novi Pazar!

 

Podeli