DruštvoVesti

Profesori fizičkog traže da predaju i nižim razredima: Svako četvrto dete gojazno, svako peto ima loše držanje

Savez profesora fizičkog vaspitanja uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu da se u osnovnim i srednim školama poveća nedeljni fond časova fizičkog, da nastavnici fizičkog budu angažovani i u nišim razredima zajedno sa učiteljima, kao i da fizičko dobije natpredmetni status.

Na inicijativu je reagovao Savez učitelja Srbije koji kažu da bi povećanje fonda časova fizičkog dodatno opšteretilo učenike na dnevnom i nedeljnom nivou, kao i da bi preuzimanje časova fizičkog od strane nastavnika smanjilo učiteljima fond časova.

Savez profesora fizičkog vaspitanja predlaže da se u osnovnoj i srednjoj školi nastava fizičkog realizuje tako što se odeljenja dele u dve grupe ukoliko imaju više od 25 učenika.

“Rad u velikim odeljenjima nepovoljno utiče na bezbednost i efektivnost nastave fizičkog vaspitanja. Pojavljuje se problem manjka prostora i rekvizita, manje je mogućnosti za uvežbavanje što utiču na slabije rezultate učenja, a rizik od povređivanja i disciplinskih problema je povećan”, navodi se u obraloženju ovog predloga.

Savez se zalaže i da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju nedeljno pet časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri časa. Predlažu i da nastavu u nižim razredima osnovne škole realizuju kao “tandem” nastava učitelja i nastavnika fizičkog.

“U prvom i drugom razredu osnovne škole predlog je da tri časa sprovode nastavnici razredne nastave, a dva preostala časa nastavnici fizičkog. U trećem i četvrtom razredu odnos bio obrnut. Ovakav način bi doprineo i da se umanji eventualni stres koji učenik doživljava prilikom prelaska sa razredne na predmetnu nastavu”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Gojaznost kod dece školskog uzrasta

Iz Saveza se pozivaju na pozitivna iskustva iz Severne Makedonije, kao i nekih država u SAD i EU gde postoji ovakav vid realizacije nastave.

 

Izvor: euronews

Podeli