EkonomijaVesti

EU odobrila zabranu prodaje automobila na benzin i dizel do 2035.

Evropski parlament izglasao je zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate nakon 2035. godine, a ostaje da još do kraja marta to i formalno potvrde zemlje članice.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prema novim regulativama, proizvođači automobila moraju da do 2035. godine imaju 100 odsto manju emisiju ugljen-dioksida u odnosu na 2021. godinu. To je moguće samo sa električnim vozilima i eventualno vozilima na vodonik.

Iako će proizvođači automobila s malim proizvodnim brojem -manje od 1.000 automobila godišnje -imati izuzeće do 2035. godine, masovni proizvođači se ohrabruju da stvore „plug-in hibride“ s nultom emisijom i „plug-in hibride sa dobrim performansama“ između 2025. i 2029. godine.

Standard nulte emisije iz 2035. je agresivniji nego što je prvobitno planirano. Portparol EU Jan Huitema izjavio je da ti ciljevi stvaraju jasnoću za automobilsku industriju i stimulišu inovacije i investicije za proizvođače automobila.

– Kupovina i vožnja automobila sa nultom emisijom postaće jeftinija za potrošače, a tržište polovnih vozila će se pojaviti brže. To čini održivu vožnju dostupnom svima – naglasio je Huitema.

 

Izvor: Danas

Podeli