DruštvoVesti

(VIDEO) Sandžaklije u razorenim gradovima! Omer i Senad: Najteže je bilo gledati ljude kako čekaju da iz ruševina izvade njihovu porodicu

Novopazarci Omer Elesković i Senad Ejupović na poziv prijatelja iz opštine Bajrampaša prevalili su gotovo 1.000 kilometara do Istanbula kako bi pomoć koju je ta opština obezbedila kamionima prevezli u zemljotresom pogođena područja jugoistočne Turske. Tako su prešli još 1.000 kilometara i obreli se na granici sa Sirijom. Dopremili su preko potrebnu pomoć tamošnjem narodu. Omer i Senad verovatno su među prvim Sandžaklijama koji su u Hataj otišli da pomognu. I nije im prvi put.

Novopazarski kamion prevozi pomoć do najugroženijih područja
Novopazarski kamion prevozi pomoć do najugroženijih područja

U ekskluzivnoj video izjavi za RTV Novi Pazar Omer Elesković nam priča da je sa prijateljima iz Istabnula, Nevzatom Ismailogluom i Jakupom Onderom  bili u stalnoj komunikaciji od dana kada je Tursku zadesila nesreća, najveća u poslednjih 80 godina. Obavestili su ih da je prikupljena velika pomoć od strane Bajrampaše, ali da je potreban veliki broj kamiona da dopremi prikupljenu pomoć u razorena područja.

”Mi smo se ponudili sa našim vozilima i oni su to prihvatili i mi smo odmah, ja i moj drug Senad krenuli iz Novog Pazara i tamo smo počeli utovar robe,nakon čega smo sledećeg jutra krenuli za Hataj” priča Omer.

Čitave su porodice stradale u Hataju

Omer kaže da je razmera posledica koje su zadesile jug Turske usled katastrofalnih zemljotresa postao svestan tek na licu mesta.

”Gledao sam slike i snimke i to izgleda zaista zastrašujuće, ali tek kada ste na licu mesta i kada to gledate postanete zaista svesni stanja i situacije. To se ne može rečima opisati. Ne može se lako shvatiti. Videli smo puno porodica koje preuzimaju svoje stradale. Naišli smo na porodicu koju nema ko da preuzme, svi su poginuli. Gledali smo čak i samu evakuaciju stradalih” priča nam potresnu ispovest Omer Elesković.

Njegov prijatelj Senad Ejupović,  koji je u sličnim akcijama učestvovao i ranije kada je pomoć prevozio do Sirije, kaže nam da prizor iz Turske pamtiti dok je živ.

”Nije nama bilo teško da vozimo, da dopremimo robu do tamo. Njateže je bilo gledati stadale. Najteže je bilo gledati porodice koje čekaju pored ruševina. Gledate čoveka koji sedi na jendom kamenu i čeka da mu iz ruševina izvade porodicu. To je mnogo teško gledati” iskren je Senad.

Omer i Senad, Turska- Hataj
Omer i Senad, Turska- Hataj

Pomoć su dopremili do granice sa Sirijom. U tamošnjem selu, kojem je, tvrde Omer i Senad, pomoć bila preko potrebna, naišli su na gostoprimstvo koje se retko gde sreće. Iako pogođeni teškom mukom i nesrećom na sofru su izneli onoliko koliko se u kući zateklo.

Na granici sa Sirijom, doručak u kući skromnih domaćina
Na granici sa Sirijom, doručak u kući skromnih domaćina

U ovim trenucima, zemljotresom razorenim mestima i stanovništvu prema rečima Omera i Senada najpotrebnija je hrana, voda ali i dušeci.

Ovi humani ljudi, koji su pravo i istinsko lice sandžačke humanosti i merhameta narednih dana iz Turske će se vratiti u Novi Pazar. Podsetimo, iz ovog grad su bojni kamioni krenuli  u Ankaru i druga mesta, gde u prihvatnim depoima isporučuju pomoć.

Kompletan sadržaj i razgovor dostupan je na našem youtube kanalu.

 

Razgovarala: Senada Kalić

 

 

Podeli