DruštvoVesti

Volonteri rade na sortiranju robe

Preko 150 volontera danas radi na sortiranju robe u Domu omladine za područja pogođena zemljotresom, Tursku i Siriju.  Akciju je pokrenuo Grad Novi Pazar u saradnji sa Crvenim krstom, humanitarnim organizacijama “Otvorena ruka” i “Sevap”.

Volonteri nekoliko humanitarnih organizacija okupili su se danas da pomognu u sortiranju odeće i ostale robe koja je stigla za ljude u područijima pogođena zemljotresom. Veliki je broj onih, koji su se okupili oko iste želje, a to je da pomoć  što pre stigne do Turske i Sirije.

Veliki broj volontera u Domu omladine pomaže

Novi Pazar poznat po humanosti i danas je pokazao koliko brine  o braći u Turskoj i Siriji. Prikupljena je velika pomoć, koja se danas u Domu omladine sortira i odvaja. Akciji su se odazvali i volonteri Otvorene ruke, Sevapa, KUD-a Mladih, Crvenog krsta i drugih humanitarnih organizacija.   Da pomognu su se javili i pojedinci, koji su želeli da bar na ovaj način budu uz ljude sa područja pogođenog zemljotresom u Turskoj i Siriji.

Njih preko 150 vredno i bez prestanka rade u Domu omladine, gde je već stiglo više tona pomoći.

Pomoć za područja pomogđena zemljotresom

Akcija prikupljanja pomoći u Domu omladine je trenutno obustavljena do daljenjeg. Da li će biti potrebno da se prikuplja i dalje građani Novog Pazara će dobiti informacije putem sredstava za informisanje. Grad Novi Pazar je iz sopstvenih sredstava opredelio 20 hiljada evra. 10 hiljada za pomoć područjima pogođenim zemljotresom u Turskoj i Siriji. Grad Novi Pazar otvorio je i poseban žiro račun za donacije građana.

Prema poslednjim podacima koje prenosi Anadolija u Turskoj je najmanje 14.351 osoba poginula, a 63.794 su povrijeđene. Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su deset provincija i više od 13 miliona ljudi.

“Zemljotres je pogodio površinu od približno 110.000 kvadratnih kilometara. To je jednako ili veće od površine mnogih zemalja u Evropi. Ovaj zemljotres je treći po veličini od potresa u Velikoj Anadoliji 1668. godine. Ali i zemljotresa u Erzincanu 1939. godine koji se dogodio u posljednjih 2.000 godina na području Anadolije”, rekao je Oktay u parlamentu zemlje.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u južnoj provinciji Gaziantep, koja je također pogođena razornim zemljotresima koji su se desili u ponedjeljak je izjavio:

Podeli