VestiZanimljivosti

Novopazarski pčelari sav prihod od prodatog meda doniraju za pogođene zemljotresom u Turskoj

Oni su reprezent humanih Novopazaraca. Novopazarski pčelari sav prihod od prodatog meda doniraju za pogođene zemljotresom u Turskoj. U Novom Pazaru sprovode se brojne akcije prikupljanja pomoći za narod u područjima pogođenim razornim zemljotresima. Učestvuju Novopazarci masovno u ovim akcijama, svako na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima. Na plemenit gest odlučili su se i Novopazarski pčelari.

-Veliki gest lokalnih pčelara-

Oni već nekoliko dana u centru Novog Pazara prodaju med. Sav prihod od prodatog meda za akciju pomoći narodu Turkiye, u područjima pogođenim razornim zemljotresima. Pčelar Fikret Eminović kaže za Anadoliju da je mnogo benefita ove akcije.

“Kada sam video da se u Novom Pazaru kreće s prikupljanjem pomoći za područja pogođena zemljotresom u Turkiye, odlučio sam se na ovakav gest. Ovo je dobar način, može da se uključi puno ljudi jer je cena meda povoljna. Prodajom meda hteo sam da i oni koji nisu imućni osete slast udeljivanja, u ovom slučaju pomaganja bratskom narodu Turkiye. Osoba koja kupi med, kupuje kvalitetan proizvod. Pomaže narodu koji je u nevolji. Mi pčelari tako ostvarujemo svoj nijjet (nameru) da se prikupe sredstva za pomoć onima koje je zadesila prava katastrofa. Nisu ovo značajna sredstva. Ali sam se vodio time da je bitno biti uz braću u nevolji i da svako uradi koliko može od sebe“, priča za Anadoliju novopazarski pčelar Fikret Eminović.

-Pčelari naišli na veliki odziv građana-

I sam je iznenađen odzivom, ali i gestovima svojih humanih sugrađana. Kaže da humanost građana najvećeg grada regije Sandžak nema granica.

“Tako često tokom ova dva dana susrećem se sa tim da neko za teglu meda ostavi 100 evra, pa i više od 100 evra. S druge strane su i oni koji plate teglu-dve meda, ali ne žele da ga uzmu, Već ostave taj med da neko drugi preuzme ko nema novca a priđe tezgi, ili da se dalje prodaje. Sve to kako bi se prikupilo što više novca za pomoć bratskom narodu Turkiye. Mnogo je gestova koji mi ulivaju nadu. Ovo najpre nije samo moj med. Mnoge moje kolege su dale od sebe koliko su mogle. Jutros kada sam izlazio iz kuće da prodajem med u centru Novog Pazara, pred kapijom je neko ostavio više od 50 kilograma meda. Nisu želeli da se zna od koga je. Verujem da će od ove akcije narodu na jugu Turkiye od nas biti uplaćeno oko 4.000 evra“, kaže Eminović.

-Pomoć se skuplja u čitavom gradu-

Na više lokacija u Novom Pazaru vrši se prikupljanje stvari i potrepština. Akcije su pokrenuli Grad Novi Pazar, Crveni krst Novi Pazar, humanitarne organizacije “Put sredine“, “Svetionik“, “Otvorena ruka“, “Sevap“, “Hasene“, “En-nisa“, mnoge druge, kao i pojedinci, poznati humanitarci iz Novog Pazara.

Ranije je Gradsko vijeće Novog Pazara donijelo odluku o izdvajanju 20 hiljada eura iz budžeta tog grada za pogođena područja u Turkiye i Siriji.

Foto i tekst: Anadolija/Aleksandar Nićiforović

Podeli